dinsdag 11 september 2012

Uiensoep met geitenkaasroom
Vorige week mocht ik aanschuiven bij een diner welke geheel verzorgd was door een cateraar. Niet zomaar van een groot bedrijf maar door enthousiaste koks die op een bijzondere manier hun gerechten in de (gast)keuken bereiden. Ik Kook Bij Jou is een andere manier van catering. Zij komen geen eten in bakken brengen en na afloop weer ophalen. Zij brengen niet alleen het kookgevoel bij je thuis maar serveren bovenal verrassende en tongstrelende gerechten. Elke gang was bereid met mooie producten en de mannen brachten deze op gestileerde wijze op tafel. Zo heb ik o.a. mogen genieten van een amuse bestaande uit een uiensoep gegarneerd met een toef geitenkaas.

Dit gerechtje heb ik geprobeerd na te maken. Let wel: het recept heb ik niet van de kok gekregen. Het recept is samengesteld deels uit ervaring en deels uit het kookboekje Espumas, smaakmakende creams.

Uiensoep staat regelmatig op tafel in de keuken van Johanna maar dan geserveerd op de klassieke Franse wijze met een sneetje geroosterd stokbrood en in de oven gesmolten Gruyère. Voor mijn creatie heb ik de laatste twee bestanddelen vervangen door een krans van geitenkaasroom. Eén van de vele mogelijkheden welke beschreven staan in het genoemde kookboekje.

Het resultaat is niet onverdienstelijk. Een heerlijke starter voor een diner of een smaakvolle opkikker tijdens een dag van hard werken.

Uiensoep met geitenkaasroom

Ingrediënten voor geitenkaasroom:

1 zacht geitenkaasje
2 deciliter slagroom
1 deciliter melk
2 eetlepels honing
2 eetlepels olijfolie
Zout en peper

Ingrediënten voor de soep:

40 gram boter of margarine
4 grote uien, in ringen gesneden
1 teentje knoflook, fijn gesneden
250 milliliter rode wijn
600 tot 750 milliliter vleesbouillon
1 blaadje laurier
0,5 theelepel tijmblaadjes
Zout en versgemalen peper

Attributen:

1 sifon (inhoud ½ liter)
4 soepkommen

Meng de geitenkaas met de slagroom, melk, honing en olijfolie en breng op smaak met zout en peper.

Giet alles in de sifon. Breng 1 gaspatroon aan. Schud de sifon even ondersteboven en zet hem tot gebruik in de koelkast.

Smelt de boter in een braadpan. Bak hierin de ui en knoflook circa 20 minuten op zacht vuur. Schenk de wijn erbij en laat deze helemaal verdampen. Voeg dan de bouillon, laurier, tijm en wat peper toe.

Breng alles aan de kook en laat de soep met het deksel schuin op de pan circa 35 minuten zachtjes koken, roer af en toe. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer de soep in een soepkom en garneer met de geitenkaasroom.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten