maandag 13 december 2010

Zuurkoolschotel met gekruid gehakt

Eigenlijk hou ik wel van deze tijd van het jaar. Buiten in de tuin is weinig of niets te doen. Af en toe zaden strooien of vetbollen ophangen voor de vogeltjes. Eventueel de stoep sneeuwvrij maken. Voor de rest blijf ik zoveel mogelijk binnen. Deze koude dagen nodigingen uit tot het maken van oven- en stoofschotels.

Deze zijn eenvoudig te maken. Het klaar zetten en het snijden van de ingrediënten vergen vaak de meeste tijd. Het huis vult zich al gauw met de heerlijkste geuren uit de oven of uit de stoofpan op het fornuis. Zo ook vandaag.

Het enige probleem is, dat ik het eindresultaat niet op de foto heb kunnen zetten. Toen de zuurkoolschotel uit de oven kwam, werd deze direct al aangesneden en op de borden geschept. Er bleef zelf geen restje over om te kunnen vereeuwigen. Binnenkort maar weer eens maken en dan hopen dat ik voldoende tijd heb om de foto als nog te maken.


Ingrediënten:

750 gram kruimige aardappels
zout
75 gram rozijnen
500 gram zuurkool
1 ui
500 gram rundergehakt gehakt
gehaktkruiden, naar smaak
4 eetlepels ketjap manis
1,5 theelepel Sambal Oelek
2 theelepels kerrie
1 klein blikje ananas, in stukjes gesneden
2 deciliter melk
peper en zout
4 eetlepels paneermeel
25 gram boter


Attributen:

Aardappelstamper
Ovenschaal

Bereiding:

Schil de aardappels, doe ze in een pan met een bodempje water en bestrooi ze met zout. Kook de aardappelen met een deksel op de pan in 25 minuten gaar.

In een pan met deksel de rozijnen wellen in een bodempje water.

De oven voorverwarmen op 150 graden (heteluchtoven 140 graden) met een grote ovenschaal er in.

De zuurkool op een diep bord klein snijden. De ui pellen en fijn snipperen.

Het gehakt samen met de gesnipperde ui in een koekenpan met een vork rul en gaar bakken. De ketjap, sambal, kerrie en ananasstukjes (zonder vocht) door het gehakt roeren, het gehaktmengsel tot gebruik warm houden.

De zuurkool bij de gewelde rozijnen in de pan doen, voeg zo nodig water toe. Laat de zuurkool met een deksel op de pan (op matig vuur) warm worden.

De aardappelen fijn stampen. Roer er zoveel melk door als nodig is om er een gladde puree van te maken en breng de puree op smaak met peper en zout.

De warme zuurkool en rozijnen afgieten.

De ovenschaal uit de oven halen en in lagen de helft van de puree, de helft van de zuurkool, het gehaktmengsel, de rest van de zuurkool en de rest van de puree in doen.

De puree glad strijken, paneermeel er over strooien en er klontjes boter op leggen.

De schaal in de warme oven zetten, de oven op 200 graden (heteluchtoven 180 graden) zetten, na 10 minuten de grill aan doen en een mooi bruin korstje op de puree maken.


Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten