dinsdag 14 december 2010

Kerststol met amandelspijs

Elk jaar, in de laatste week voor Kerst, heb ik op mijn werk een Kerstontbijt. Gezellig! Alle collega’s komen dan vroeg uit bed, rijden in het donker naar kantoor om gezamenlijk aan de grote tafel te ontbijten. Met verse broodjes, croissantjes, jus d’orange, soms een gekookt eitje en altijd een Kerststol natuurlijk met spijs. Voordat de tafel gedekt kan worden, haal ik de broodjes vers van de bakkerij. Niet zo maar een bakker, maar een echte ouderwetse.

Dit keer ga ik mijn collega’s verrassen met een Kerststol uit eigen keuken. Het receptidee komt Uit de keuken van Arden, maar de vulling heb ik op eigenwijze aangepast. Persoonlijk vind ik een fruitige vulling het lekkerst. De stol is toch al zoet, dus een frisse toevoeging kan dan wel.

Hieronder het resultaat zoals de stol uit de oven is gekomen.



Dan na een flinke hap om te proeven of de stol wel zo smaakt als dat ik wens dat hij smaakt.




En dat doet tie ook!

Kerststol met amandelspijs

Ingrediënten voor het deeg:

550 gram tarwebloem
2 zakjes droge gist (totaal 14 gram)
50 gram suiker
9 gram zout
mespuntje piment
geraspte schil van een citroen
85 gram ongezouten roomboter, zacht en in stukjes
250 milligram melk, lauwwarm
1 ei, groot, losgeklopt


Ingrediënten voor de vulling:

85 gram blanke rozijnen
80 gram gedroogde cranberries
50 gram gekonfijte sinaasappelschil, in stukjes
50 gram dadels, in stukjes
50 gram abrikozen, gedroogd, in stukjes
60 milligram Bisquit (Cognac)
50 gram amandelen, in stukjes gehakt
300 gram amandelspijs
1 eetlepel losgeklopt ei

Ingrediënten voor de afwerking:

losgeklopt ei
1 eetlepel melk
geschaafde amandelen
eventueel poedersuiker

Bereiding:

Meng de rozijnen, cranberries en cognac in een schaaltje en laat een paar uur staan.
Doe de bloem, gist, suiker, piment en geraspte citroenschil in de kom van een standmixer. Voeg de klontjes boter toe en meng met de platte klopper door het bloemmengsel. Voeg de melk en het ei toe en meng met de platte klopper door elkaar. Voeg het zout toe en kneed met de deeghaak in 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat.

Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Laat afgedekt in ongeveer 1 uur tot dubbel volume rijzen.

Rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van 35 x 15 cm.

Meng de gekonfijte sinaasappelschil, dadels, abrikozen en amandelen door de rozijnen en cranberries (De rozijnen en cranberries moeten alle cognac opgezogen hebben, anders laten uitlekken en droogdeppen).

Verdeel 1/3 van de vulling over de deeglap, laat de randen vrij. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, doe dat ook met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu iets. Druk de naden met de deegroller (of met je vingers) dicht. Draai het deeg en herhaal het uitrollen, vulling erover, vouwen en naden dichtdrukken nog twee keer.

Laat het deeg afgedekt circa 15 minuten rusten en rol het dan uit tot een ovale lap van. Als het deeg tegenstribbelt laat het dan tussen het uitrollen een paar minuten afgedekt rusten.

Maak de amandelspijs aan met 1 eetlepel losgeklopt ei en maak er een rol van (een paar cm korter is dan de deeglap). Leg de amandelspijs in het midden van het deeg en vouw de deeglap dubbel.

Leg het deeg op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Laat het deeg afgedekt 30 tot 45 minuten rijzen.

Verwarm intussen de oven voor op 190 graden (heteluchtoven 175 graden). Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en bestrooi met geschaafde amandelen. Bak de stol in het midden van de oven in 35 tot 40 minuten gaar en bruin. Eventueel na 20 minuten afdekken met aluminiumfolie.

Laat afkoelen op een rooster. Bestrooi eventueel voor het snijden/serveren met poedersuiker.

Smullen maar!

4 opmerkingen:

  1. ik krijg al trek als ik de foto's zie!!!!
    Het kerstontbijt is al geslaagd.
    Odette

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je kerststol ziet er prachtig uit! Jammer dat ik niet kan proeven. Heerlijk zo'n stol met lekkere vruchtjes en spijs, dat hoort er echt in, vind ik.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. en nu moet ik nog tot donderdag wachten!!!! het water loopt me in de mond!! heerlijk!!!! geweldig idee Jos!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hij ziet er erg mooi uit zeg!
    Groetjes,
    Monique

    BeantwoordenVerwijderen