maandag 6 december 2010

Speculaasbroodjes


Gisteren onverwacht van een heerlijke lunch genoten bij vrienden. Vers uit de oven serveerden zij een heerlijk donker bruin brood. Het beleg, deels zelf gemaakt, was ook al niet te versmaden. Prachtig, dat een mens blij kan worden van een dergelijke traktatie.

Met de geur van vers gebakken brood nog in mijn geheugen ben ik vanmorgen op zoek gegaan naar recept ideeën. Ik wilde perse brood bakken, maar wel iets bijzonders. Op de blog “Uit de keuken van Arden” kwam ik, speciaal naar de geest van deze tijd, broodjes met speculaaskruiden tegen. Ik sluit mij aan bij haar gedachte naar vroeger. Ook ik at vaak dikke witte boterhammen met boter en een speculaasje. Ofwel Windmillies zoals Engelstaligen speculaasjes wel eens noemen.

Het recept is een beetje bewerkelijk. De ene rijs na de andere, maar uiteindelijk komt ook uit mijn oven de geur van vers gebakken broodjes met die overheerlijke speculaaskruiden.

Speculaasbroodjes


Ingrediënten:

500 gram tarwebloem
50 gram bruine basterdsuiker
12 gram speculaaskruiden
7 gram droge gist
185 gram lauw warme volle melk
55 gram zachte, ongezouten boter
2 grote eieren, losgeklopt
10 gram zout
1 ei losgeklopt met 1 lepel melk
55 gram geschaafde amandelen

Bereiding:

Meng de helft van de tarwebloem, de suiker en de gist in de kom van de standmixer. Voeg de warme melk toe en mix met de platte klopper tot een deegje. Voeg de boter, de eieren en het zout toe. Meng de speculaaskruiden door de resterende bloem en voeg dit in gedeelten toe.

Verwissel de platte klopper voor de deeghaak en kneed in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Voeg als het deeg te nat is nog wat bloem toe of als het te droog is nog wat melk.

Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af. Laat rijzen tot het deeg verdubbeld is, dit is na ongeveer 2 uur.

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en verdeel met een deegsteker in 16 gelijke stukjes (circa 55 gram). Bol ieder stukje deeg goed op en laat 10 minuten afgedekt liggen. Druk dan de bolletjes met de palm van je hand wat platter.

Bestrijk de bovenkant met het eimengsel en druk in de geschaafde amandelen.

Verdeel de stukjes deeg circa 5 cm uit elkaar over twee bakplaten, ze mogen niet aan elkaar vastbakken.

Zet een bord met kokend water onderin de oven en zet de bakplaten erboven. Direct de ovendeur sluiten. De deegbolletjes hoeven niet afgedekt te worden, door de stoom van het water drogen ze niet uit en door de warmte van het water rijzen ze goed. NB: niet het ovenlicht aandoen, dan drogen de bovenste deegbolletjes alsnog uit!

Laat ongeveer 45 minuten rijzen tot ze bijna in volume verdubbeld zijn. Haal de bakplaten uit de oven en zet ze (nu wel afgedekt) weg. Haal ook het bord met water uit de oven en verwarm de oven voor op 180 ºC.

Als de oven op temperatuur is de bolletjes in 15 minuten gaar en bruin bakken. Bak vervolgens de volgende bakplaat met bolletjes. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Dit recept heb ik overgenomen van de blog “Uit de keuken van Arden” gepubliceerd op 18 november 2008.

En ze zijn heerlijk.

Smullen maar!

1 opmerking:

  1. Lekker zijn ze he ....Heb laatst nog een lekker recept voor speculaasbroodjes geplaatst, nu met amandelspijs erin http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2010/11/speculaasbroodjes-met-amandelspijs.html

    BeantwoordenVerwijderen