maandag 11 oktober 2010

Pittige bruine bonenschotel


Je zou het een gebrek aan inspiratie kunnen noemen, maar ik hou het op het stellen van prioriteiten. De laatste tijd heb ik niet zoveel recepten gepubliceerd, maar natuurlijk wel bijna elke dag een maaltijd gemaakt. Zo ook vandaag. Ik heb maar weer eens geput uit mijn eigen kookhistorie, een klassieker uit De keuken van Johanna.
Dit is een heerlijk éénpansgerecht. Zowel met als zonder rijst kan deze op tafel worden gezet. In huize Johanna prefereren wij met rijst, want de schotel is best wel pittig. Met witte rijst kan dit enigszins geblust worden.

De beschreven hoeveelheid is voor 4 personen. Ik maak altijd ruim voldoende. Wat over is kan in de vriezer voor wellicht een avond dat er weinig tijd is om te koken. De bananen voeg ik pas toe vlak voordat het gerecht op tafel komt, want anders zal je deze niet terugvinden in de schotel. De smaak van komt dan het beste tot zijn recht.

Ingrediënten:

3 uien
2 teentjes knoflook
1 flinke prei
25 gram boter
3 theelepels chilipoeder
2 rookworsten
Zout en peper
3 theelepels Italiaanse kruiden
4 eetlepels Wijko satésaus
2 eetlepels azijn
1 eetlepel donkerbruine basterd suiker
3 eetlepels ketjap manis
2 theelepels sambal oelek
4 zoetzure augurken
4 eetlepels zilveruitjes
1 grote en 1 kleine pot bruine bonen
2 bananen
Witte rijst voor 4 personen

Bereiding:

Pel de uien en de knoflook en snipper ze fijn. Maak de prei schoon en snijd deze in ringen. Verhit de boter en fruit hierin de ui, knoflook en de prei goudgeel.

Snijd de rookworsten in plakjes en voeg deze samen met de chilipoeder toe aan het mengsel. Bak deze even mee en voeg het zout, de peper en de Italiaanse kruiden toe.

Roer de satésaus los in 3 eetlepels heet water en voeg dit samen met de azijn, de basterd suiker, de ketjap en de sambal toe aan het mengsel. Verwarm op een lage warmtebron.

Laat de bonen uitlekken en snijd de augurken in reepjes. Voeg beide samen met de zilveruitjes toe aan het mengsel.

Tot zover kan je de schotel klaarmaken en eventueel een deel achterhouden voor een volgende maaltijd.

Voordat je de schotel opdient op een lage warmtebron warmen. Snijd de bananen in plakjes en schep deze op het laatst, dus als de bonen goed warm zijn, door het gerecht. Laat het gerecht nog even zacht doorwarmen.

Garneer de schotel met plakjes augurk en wat zilveruitjes. Serveer met witte rijst.
Voor een extra Oosters tintje voeg wat Atjar en Bawang goreng toe.

Smullen maar!

2 opmerkingen:

  1. goed recept maar ipv gewone banaan zou je bakanaan moet gebruiken past veel beter bij dit gericht en is veel lekkerder

    BeantwoordenVerwijderen