donderdag 18 maart 2021

Hongaarse goulashsoep

Een goedgevulde soep kan prima dienen als een volledige maaltijd. Een stuk stokbrood met kruidenboter kan deze soep uitstekend begeleiden. De voorbereiding begint al een dag voor het opdienen. Ik vind namelijk dat het vlees goed gegaard moet zijn en in alle rust. 

Voor dit garingsproces gebruik ik een garingsoven. De temperatuur stel ik in op 90 graden. In plaats dat de pan op een laag vuurtje staat te sudderen, gaat mijn pan de oven in en daar laat ik hem minstens 3 uur staan. Ik kan daarom rustig een halve dag boodschappen doen of op visite gaan. Gevaar op overkoken of droogkoken is er niet, want de soep kookt niet in de oven. Met de deksel erop kan het vocht niet weg, alle smaken en ook geuren blijven in de pan. 

Op dag twee vervolg ik de bereiding van de soep. 

Hongaarse goulashsoep

Ingrediënten:

100 gram spekblokjes
600 gram runderlappen
2 uien
2 rode paprika's
250 kastanjechampignons
2 teentjes knoflook
olie
2 eetlepels paprikapoeder
1 theelepel karwijzaad
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel cayennepeper
2 eetlepels bloem
1 blikje tomatenblokjes (400 gram)
600 milliliter runderbouillon
zout en peper naar smaak
handje ongekookte witte rijst

Attributen:

1 grote braadpan met deksel
1 koekenpan

Werkwijze: (dag 1)

Maak de bouillon en laat deze op het vuur sudderen tot het gebruik.

Snipper één ui en de knoflook. Snijd het vlees in blokjes en bestrooi met zout en peper. 

Braad de spekblokjes in een braadpan rustig uit zodat er voldoende vet ontstaat. Zet het vuur daarna hoog en voeg de vleesblokjes toe. Schroei het vlees dicht. 

Zet het vuur weer laag en voeg de ui en de knoflook toe. Bak dan ook het paprikapoeder, karwij, komijn en cayennepeper mee. Strooi de bloem over het geheel en schep goed door.

Voeg de bouillon toe. Doe de tomatenblokjes erbij en breng het geheel aan de kook. Zet de pan met deksel erop in de garingsoven en laat minimaal 3 uur staan.

Werkwijze: (Dag 2)

Maak de paprika's schoon, verwijder het steeltje en de zaadlijsten en snijd in reepjes. Maak de champignons schoon en halveer ze. Snipper de tweede ui. 

Bak in een koekenpan met olie de ui totdat deze glazig is. Voeg de paprika's en champignons toe en laat dit geheel ongeveer 10 minuten zachtjes bakken.

Voeg alles te samen met de soep en doe er één handje rijst bij. Roer alles goed door en laat het geheel nog een half uurtje sudderen.

Smullen maar!Geen opmerkingen:

Een reactie posten