zondag 10 augustus 2014

Pittige komkommer in zoetzuurKomkommertijd. Dit geeft mij de gelegenheid een aantal potten met zoetzure komkommers in te maken. Een werkje dat niet eens zoveel tijd in beslag neemt. Leuk om te doen en nu de komkommers voor een aangename prijs in de winkels liggen geeft dit werkje nog eens extra voldoening.

De vier komkommers uit onderstaand recept zijn genoeg voor 3 weckpotjes van 0,5 liter. Let er wel op dat de potjes en de sluitelastieken goed schoon zijn. De potjes heb ik van te voren in de vaatwasmachine op hoge temperatuur gewassen. Eventueel kan je de potjes in een grote pan kokend water met soda uitkoken. Nadat de potjes uit het water gehaald worden moeten ze nog wel even met heet water nagespoeld worden. De elastieken heb ik in een apart sopje met afwasmiddel gewassen.

Pittige komkommer in zoetzuur

Ingredi├źnten:

4 komkommers
1 rode uien
1 liter blanke azijn
250 gram kristalsuiker
1 theelepel zout
1 verse rode peper


Werkwijze:

Schil de komkommers. Snij ze in de lengte doormidden, haal het zaad eruit en schaaf of snij de komkommers in dunne plakjes.

Verwijder de schil van de ui en snij deze door de helft. Snij de helften in dunne ringen. Meng de ringen met de komkommerplakjes.

Was de peper, verwijder de steel en wrijf tussen je handen, met de opening naar beneden, alle zaadjes uit de peper. Snijd de peper in ringetjes.

Verwarm in een pan de azijn. Voeg de suiker, zout en peperringetjes toe. Laat de azijn zachtjes koken tot de suiker en het zout zijn opgelost.

Zeef de peperringetjes uit de azijn, deze kunnen weg. Vul de schoongemaakte potten met de plakjes komkommer en ui. Giet de hete azijn over de komkommer en ui tot alles onder staat. Doe dan de deksel op de potjes en zet ze een nachtje onderste boven.

Koel en donker wegzetten, dan zijn ze wel een jaar houdbaar.

Smullen maar!Geen opmerkingen:

Een reactie posten