De gerechten van de Indische rijsttafel die ik aan mijn gasten geserveerd heb zijn als volgt:
Witte rijst
Saté kambing, Babi Ketjap, Rendang (Vleesgerechten)
Ajam paniki (Kipgerecht)
Pepesan (Visgerecht)
Sambal goreng boontjes, Oerap (Groentegerechten)
Sambal goreng Telor (Eierengerecht)
Atjar ketimoen, Asinas nanas (Zoetzure bijgerechten)
Verschillende soorten sambal
Bawang goreng (Gebakken uitjes)
Abon
De meeste recepten heb ik inmiddels gepubliceeerd op deze blog. De nog niet verschenen items zal ik in de toekomst zeker nog op deze blog plaatsen.
Het laatste onderdeel dat bereid moest worden was de Saté kambing. Mijn man was verantwoordelijk hiervoor en werd geassisteerd door de gasten onder het genot van een drankje.
Saté kambing
Ingrediënten:
500 gram lamsvlees (of geitenvlees)
Voor de marinade:
1 kleine rode ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, uitgeperst
1 theelepel djahé (gemalen gemberwortel)
1 theelepel ketoembar
3 eetlepels ketjap manis
6 blaadjes djeroek poeroet, gekneusd
0,5 theelepel zout
limoensap
Bereiding:
Snijd het vlees in blokjes. Roer alle ingrediënten voor de marinade door elkaar. Schep het vlees door de marinade en laat het afgedekt minstens 8 uur in de koelkast staan.
Neem het vlees uit de marinade en rijg het aan satéstokjes.
Rooster de saté op de BBQ in ongeveer 10 minuten, keer de stokjes regelmatig.
Sprenkel wat citroensap over de saté.
Serveer met bawang goreng (gebakken uitjes).
Selamat makan!
maandag 18 april 2011
zaterdag 16 april 2011
Babi ketjap
Zo, de voorbereidingen voor de rijsttafel voor morgen vorderen gestaag. In de koeling staan al verschillende gerechten, gereed om verwarmd en opgediend te worden. Het meeste werk zit er alweer op.
De Indische keuken kenmerkt zich doordat de gerechten dagen van te voren gemaakt kunnen worden. Hoe langer het gerecht staat, hoe beter de smaken intrekken. Morgen alleen nog maar de verse groenteschotel maken, want de groenten moeten natuurlijk wel knapperig blijven.
Dit vleesgerecht krijgt ook ruim de tijd te marineren en in te koken.
Babi ketjap (Varkensvlees in ketjapsaus)
Ingrediënten:
500 gram magere varkenslappen
3 eetlepel (arachide) olie
Voor de marinade:
200 gram gesneden prei
2 uien, gesnipperd
4 teentjes knoflook, fijn gehakt
3 kemirienoten, grof gehakt
1 eetlepel gember wortel, fijn gesneden
1 eetlepel djintan
1 eetlepel ketoembar
350 milliliter ketjap manis
1 eetlepel sambal oelek
2 eetlepels goela djawa
3 eetlepels witte-wijnazijn
Bereiding:
Snijd het vlees in dobbelsteentjes, circa 2 centimeter. Verhit de olie in een wok en bak het vlees rondom bruin.
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom en schep het vlees erdoor. Laat het vlees afgedekt minstens 8 uur in de koelkast marineren.
Schep het vlees met de marinade in een braadpan en breng het geheel aan de kook. Laat het vlees afgedekt in 30 minuten zachtjes gaar worden.
Lekker met witte rijst en als onderdeel van een rijsttafel met verschillende vlees en groentegerechten.
Selamat makan!
vrijdag 15 april 2011
Asinas nanas
Vandaag heb ik de hele dag maar vrij genomen. Een dag om inkopen te doen en alvast een paar gerechten te maken voor zondag. Dan komt ons eetclubje weer eens bij elkaar. Mijn man en ik zijn deze keer aan de beurt. Al een paar weken tref ik zo mijn voorbereidingen. Wat zet ik op tafel? Welke soort van keuken kies ik? En ga zo maar door.
Ik heb niet wakker gelegen over de keuze van de keuken. Het wordt een Indische rijsttafel! Maar dan ook een echte, met allerlei verse kruiden en verschillende vlees- en groentegerechten. Niets komt uit een zakje of potje. Voor de juiste ingredienten kan ik putten uit een groot aantal recepten die ik op de plank heb liggen. Een paar van de schotels zijn al eerder op deze blog geplaatst.
Van de uitgebreide Indische rijsttafel voor aanstaand weekend zet ik daarom alleen de recepten op deze blog die ik nog niet eerder heb laten zien.
Hier het eerste gerecht. Dit is een bijgerecht; een zoetzuur van ananas.
Asinas nanas
Ingrediënten:
1 verse ananas
2 rode lomboks
1 eetlepel arachide olie
2 sjalotten, gesnipperd
0,5 theelepel ketoembar
1 mespuntje djintan
400 milliliter witte wijnazijn
100 gram suiker
1 kaneelstokje
6 kruidnagels
0,5 theelepel versgemalen peper
Bereiding:
Snijd de verse ananas in plakken, schil en snijd de harde kern eruit. Snijd de plakken in stukjes.
Snijd de lomboks overlangs doormidden, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in smalle reepjes.
Verhit de olie in een steelpan met anti-aanbaklaag en roerbak de lombok, sjalotten, ketoembar en djintan 3 minuten. Voeg de azijn, suiker, kaneel, kruidnagels, peper en 75 milliliter water toe.
Breng het geheel al roerend aan de kook en laat het 10 minuten heel zachtjes pruttelen. Roer regelmatig.
Neem de pan van het vuur en meng de ananas door het vocht. Schep het gerecht in een goed schoongemaakte glazen pot en laat het minstens 1 dag in trekken voor gebruik.
De zoetzure ananas is ongeveer 1 week houdbaar in de koelkast.
Selamat makan!
maandag 11 april 2011
Bonenstamppotje
Jammer, mijn vakantie zit er helaas weer op. 16 jaar geleden had ik voor het laatst op de ski’s gestaan. Gelukkig is skiën net zoals fietsen of zwemmen. Je verleert het blijkbaar niet. Na enkele onwennige bochtjes en wat wankelende knieën vond ik de juiste ‘schwung’ weer en heb ik heel wat afdalingen gemaakt.
Het weer in de Franse alpen was fantastisch, prachtige blauwe luchten met zonovergoten bergen. De sneeuw was perfect. Alle liften waren nog geopend en de afdalingen konden nog tot aan het terras van het appartementengebouw gemaakt worden. Wat wil een mens nog meer?
Teruggekomen in Nederland was het al volop lente. De plantjes in de tuin lopen al uit, de vogels kwetteren al vroeg in de ochtend. Een mooie overgang naar de alledaagse beslommeringen. Zelf weer het avondeten kiezen, kopen en koken.
Voor het begin van deze week daarom een eenvoudig doch smakelijk gerecht. Deels geïnspireerd door de nieuwe allerhande van AH, maar met een persoonlijke touche.
Bonenstamppotje
Ingrediënten:
1 kilogram aardappelen, geschild
300 gram snijbonen, gesneden
200 gram tuinboontjes
200 milliliter crème fraîche
0,5 krop ijsbergsla, in reepjes gesneden
2 eetlepels verse dille, fijngesneden
vers gemalen peper
zout
Attributen:
pureestamper
Bereiding:
Kook de aardappelen in water met zout in circa 20 minuten gaar en giet af.
Kook ondertussen de snijbonen in ongeveer 6 minuten beetgaar en giet af.
Verwarm de witte boontjes kort en giet af.
Stamp de aardappelen met de crème fraîche tot een smeuïge puree. Schep de snij- en witte bonen, sla en dille er door. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer met een oer-Hollandse gehaktbal.
Smullen maar!
Abonneren op:
Posts (Atom)