dinsdag 23 augustus 2011

Spaghetti met ansjovis en olijven


Deze maaltijd leent zich prima voor een warme zomerse dag. Op het eind van de middag wordt je best wel een beetje flauw en wil je wat hartigs tot je nemen. Een maaltijd met spaghetti is eenvoudig te maken en deze saus is daar zeer geschikt voor. De krachtige smaak van dit gerecht is typerend voor de Sicilliaanse keuken.

Ik probeer altijd zo min mogelijk uit een pakje te maken. Het liefst maak ik gebruik van verse ingrediënten. Het maken van een pastasaus is verbazingwekkend gemakkelijk. Veel van mijn Italiaanse recepten komen het kookboek ‘de Pasta bijbel’ van Jeni Wright. In dit boekwerk staan allerlei inspirerende recepten, van klassieke sauzen tot fantastische salades en van maaltijdsoepen tot ovenschotels. Soms voeg ik eigen ideeën toe, maar voor deze saus heb ik letterlijk het recept gevolgd.

Spaghetti alla Siracusana

Ingrediënten:

3 eetlepels olijfolie
1 grote rode paprika, ontpit en in stukjes gesneden
1 kleine aubergine, in stukjes gesneden
1 uit, fijn gesneden
8 rijpe pomodori, ontveld, ontpit en in stukjes gesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
129 milliliter droge witte wijn
120 milliliter water
1 handvol verse kruiden, basilicum, gladde peterselie en rozemarijn
300 gram gedroogde spaghetti
50 gram ansjovis uit blik, grof gehakt. Bewaar een paar hele voor de garnering
12 ontpitte zwarte olijven
2 eetlepels kappertjes
Zout
Zwarte peper, versgemalen

Werkwijze:

Verhit de olie in een steelpan en doe alle gehakte groenten en het knoflook erin. Bak 10 tot 15 minuten op een laag vuur. Roer regelmatig tot de groenten zacht zijn.

Doe de wijn en het water erbij, daarna de verse kruiden en peper naar smaak. Breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat voor 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Roer af en toe.

Kook intussen de pasta in een grote pan met kokend water en zout volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Voeg de gehakte ansjovis, de olijven en de kappertjes toe aan de saus, verwarm de saus nog enkele minuten en breng verder op smaak.

Giet de pasta af en doe hem in een voorverwarmde schaal. Giet de saus over de pasta en meng rustig door elkaar. Dien direct op.

Als je de ansjovis weglaat, is dit een prima gerecht voor vegetariërs.

Smullen maar!

1 opmerking:

  1. Er zijn niet veel ingredienten nodig om spaghetti interesant en smaakhaft te maken.Goed recept;)

    BeantwoordenVerwijderen