maandag 22 januari 2018

Cranberry chutney met peer en gember



De gedroogde cranberry's kom je het hele jaar wel tegen in het schap bij de andere gedroogde vruchten zoals abrikozen, pruimen en vijgen. Maar tegen het eind van het jaar liggen er volop verse cranberry's in de supermarkt of bij de groenteboer. Ik wacht dan geduldig af want zodra de feestdagen achter de rug zijn, daalt de prijs en dan sla ik mijn slag. Een deel van mijn aankoop 'verdwijnt' voorlopig in de vriezer en een deel verwerkt ik direct in een compote of in een chutney.

Zowel de compote en de chutney combineren goed bij gebraden rollades, wild of zomaar een broodje kaas.


Cranberry chutney met peer en gember

Ingrediënten:

75 milliliter wijnazijn
water
50 gram gehakte stemgember
1 ui, gesnipperd
1 kaneelstokje
1 theelepel chili vlokken
rasp van 1 citroen
rasp van 1 sinaasappel
340 gram verse cranberry's
2 peren (Doyenne du Comice), in blokjes gesneden
125 gram donkerbruine basterdsuiker
125 gram rozijnen

Attributen:

1 sauspan
3 schone jampotjes
1 theedoek


Werkwijze:

Kook de jampotjes en de deksels uit en zet weg op een schone theedoek.

Doe de wijnazijn, de gember, de ui, kaneelstokje, rasp van citroen en sinaasappel in de sauspan en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes doorkoken.

Voeg de cranberry's, de peren, bruine suiker en rozijnen toe en laat 30 minuten zachtjes koken. Voeg eventueel wat water toe. Verwijder het kaneelstokje.
Voeg de chili vlokken toe en breng op smaak met zout.

Schep de massa in de jampotjes, vul deze tot aan de rand en sluit direct met de deksel. Let op verbranding van je handen. De massa is erg heet.
Zet de afgesloten potjes omgekeerd op een schone theedoek en laat verder afkoelen.

De afgesloten potjes donker en koel bewaren. Houdbaarheid is te vergelijken met eigengemaakt jam.

Smullen maar!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten