maandag 9 juni 2014

Koriander KomkommersaladeDeze salade van komkommer met verse koriander moet natuurlijk ook geplaatst worden op mij blog. Gisteren stond de langzaam gegaarde zalm op het menu welke werd begeleid door dit gerecht. Chefkok Patrick Boisjot toonde tijdens de workshop in Tul en 't Waal op een Lachance fornuis hoe verschillende gerechten gemaakt konden worden en gaf enthousiast uitleg over de smaken en combinaties die tijdens deze clinic geserveerd werden. Ik absorbeerde alle informatie, noteerde de wetenswaardigheden op een notitieblok. Nu kan ik er volop gebruik van maken door zelf de gerechten op tafel te zetten.

In de syllabus van de kookworkhop staan nog meer gerechten die de moeite waard zijn om te delen. Dus binnenkort zal dit vanzelf een vervolg krijgen.

Koriander Komkommersalade

Ingredi├źnten: voor 4 personen

3 komkommers
1 theelepel rode peper vlokken
1 tray ijsblokjes
1 rode ui
3 centiliter witte wijnazijn
1 hand koriander
suiker
zout

Attributen:

Dunschiller
Schaal
Koksmes
Kom/schaal

Werkwijze:

Schil de komkommer. Schaaf met behulp van een dunschiller (of kaasschaaf) lange stroken, zoals tagliatelle, van de komkommer. Gebruik alleen het vruchtvlees en stop zodra je de zaadlijst ziet verschijnen.

Snijd of schaaf de rode ui in dunne ringen. Spoel de uiringen af met koud stromend water.

Hak de koriander met behulp van een koksmes.

Doe de komkommerstroken en de uiringen in een schaal. Bestrooi met zout, rode peper vlokken, gehakte koriander, witte wijnazijn en de ijsblokjes.

Laat het geheel minstens een uur intrekken.

Laat het geheel uitlekken boven een nieuwe kom/schaal. Zet de uitgelekte komkommer en het vocht apart in de koelkast tot het moment van serveren.

Plaats de komkommerstroken op een bord en serveer het vocht apart in een glaasje of kopje.


Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten