woensdag 27 maart 2013

Rabarbercrumble



Een combinatie van verschillende recepten en mix van seizoenen. Het oog kijkt al naar de zomer, maar het is pas lente. De buitentemperatuur laat alleen nog maar winterse waarden zien. Dan wordt het zoeken naar een gepast nagerecht.

Erg veel tijd hoefde ik niet te spenderen aan mijn zoektocht, want zelfs de herfst ligt nog in de vrieskast (cranberry’s) en bij de groenteboer vond ik een bosje malse, zoete rabarber. Prachtig roze en geteeld in de kas. Normaal gesproken begint het rabarberseizoen halverwege het voorjaar. Dan zijn ze gekweekt op de koude grond en daar wilde ik niet op wachten.
De crumble is een knipoog naar de winter. Of eigenlijk trek ik een lange neus naar dat jaargetijde, want zoals iedereen ben ik het zat. Een kruimig, warm en lekker geurend gerecht uit de oven is voor mij vandaag het ultieme dessert.


Rabarbercrumble

Ingrediënten: 6 personen

1 kilo mooi roze rabarber (schoongemaakt ca. 750 gram)
120 gram cranberry’s
50 gram suiker
1 eetlepel boter
1 theelepel vanille-extract
1 eetlepel maïzena

150 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
110 gram ongezouten roomboter
3 theelepels vanille-suiker
3 eetlepels bruine rietsuiker

Benodigdheden:

1 ovenschaal 24 cm

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 190 graden (heteluchtoven 175 graden). Gebruik de bakplaat, want de crumble kan ‘overstromen’.

Maak de rabarber schoon en snijd deze in stukjes van 1 centimeter. Roerbak de stukjes rabarber ongeveer 5 minuten in een pan op een hoog vuur met de cranberry’s, suiker, boter, vanille-extract en maïzena tot de boter gesmolten is en de massa mooi roze/rood gekleurd is.

Doe de massa in de ovenschaal. (Ik gebruikte voor dit recept 2 kleinere ovenschaaltjes).

Tot zover kan je dit mengsel voorbereiden. In de koelkast of zelfs in de vrieskast kan het gemakkelijk bewaard worden totdat het uiteindelijk in de oven gaat.

Strooi de bloem en bakpoeder in een kom en wrijf er met je vingertoppen de koude, in blokjes gesneden boter doorheen totdat het lijkt op broodkruim.
Roer met een vork de rietsuiker en vanillesuiker er door en strooi het mengsel over de rabarber in de ovenschaal. Zorg dat alle rabarber bedekt is, zodat niet te veel rabarber naar boven komt borrelen wanneer de vorm in de oven staat.

Zet de schaal 35 tot 45 minuten op de bakplaat in de voorverwarmde oven totdat de bovenkant mooi donkerbruin kleurt.

De crumble kan geserveerd worden met custard, slagroom of vanille-roomijs.

Smullen maar!

dinsdag 26 maart 2013

Gestoofde prei met gember



Prei, wie kent deze groenten niet. Populair en gebruikt over de hele wereld. Niet alleen in de Hollandse keuken, maar wordt vaak ook verwerkt in Oosterse of Italiaanse gerechten.

Vroeger, bij mij thuis maakte mijn moeder 's winters bijna wel elke week prei. Gekookt in een bouillon van een mergpijpje en geserveerd met een sausje van boter, bloem, melk en een scheutje azijn. Prei stond in de winter vaak op het menu, want in de moestuin van opa werd deze groenten volop verbouwd. November was de tijd om te oogsten en de stengels prei werden ingekuild om bewaard te worden. Echter, als het langere tijd ijskoud was en ver onder nul kon opa de prei niet komen brengen, want de wintervoorraad (de kuil) was dan volledig bevroren en niet meer toegankelijk. Gelukkig zijn tegenwoordig andere mogelijkheden om groenten en fruit te bewaren of zelfs te verbouwen.

Ik laat in dit recept prei van een andere kant zien.

Gestoofde prei met gember

Ingrediënten: voor 4 personen

4 preien (ca. 800 gram)
½ halve sinaasappel
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel olie
2 eetlepels bakgember
2 druppels tabasco
1 à 2 theelepels allesbinder


Werkwijze:

Preien schoonmaken. Stengels in lengte halveren, wassen en schuin in stukken snijden van ca. 5 centimeter lang.

Sinaasappel uitpersen.

In een pan met een dikke bodem sinaasappelsap, citroensap, sojasaus, olie, gember en tabasco al roerend aan de kook brengen. Prei erdoor scheppen en afgedekt op een halfhoog vuur zachtjes laten koken. Af en toe omscheppen.

Prei binden met allesbinder.

Serveren met witte rijst en Oosters gekruide en gebakken kipblokjes.


Smullen maar!

dinsdag 19 maart 2013

Chocoladepudding met cranberry's



Het is nog net geen lente op de kalender. Nog steeds staat er een snijdende koude wind en het voelt waterig koud aan buiten. De gevoelstemperatuur is erg laag. Het wil nog maar niet lukken met het voorjaarsweer.

Reden om lekker in de keuken bezig te zijn. Stiekem ben ik alvast begonnen met een kleine voorjaarsschoonmaak in de vrieskast. Daar vind ik nog een doosje met cranberry’s, geplukt door een collegaatje op Vlieland in (jawel) de herfstvakantie. Ik kreeg deze heerlijk, fris zure vruchtjes net op het moment dat ik met mijn pols in het gips zat.
Vandaag kon ik de cranberry’s weer ontdooien. Het zuur van de vruchten vormt een heerlijk contrast met de zoete chocolade in deze luchtige pudding.
Met de gedachte aan deze warme pudding met chocoladesaus gaat de innerlijke gevoelstemperatuur met sprongen omhoog.

Chocoladepudding met cranberry’s

Ingrediënten voor de cake:

4 eetlepels ongezouten roomboter plus extra om in te vetten
4 eetlepels donkerbruine suiker plus extra om te bestrooien
85 gram cranberry’s, ontdooid indien uit de diepvries
1 grote moesappel
2 eieren, licht geklutst
85 gram zelfrijzend bakmeel
3 eetlepels cacao

Ingrediënten voor de saus:

175 gram pure chocolade
400 milliliter gecondenseerde melk
1 theelepel vanille-essence
0,5 theelepel amandelessence

Attributen:

1 puddingvorm met deksel
Indien geen deksel aluminiumfolie met een touwtje
Grote pan om de puddingvorm in te stomen

Werkwijze:

Beboter een puddingvorm van 1,2 liter en bestrooi de zijkanten met suiker. Gooi overtollige suiker eruit.

Leg de cranberry’s in een grote kom. Schil de appel, haal het klokhuis eruit en snijd de appel in blokjes. Vermeng met de cranberry’s en doe de vruchten in de puddingvorm.

Doe de boter, suiker en eieren in een grote kom. Zeef het bakmeel en cacao erboven en klop erdoor. Giet het mengsel over de vruchten, doe de deksel erop of bedek met aluminiumfolie en zet dit vast met een touwtje. Zet de vorm in een stoompan met kokend water en laat 1 uur stomen tot het gerezen is. Vul indien nodig water bij.

Maak intussen de saus. Breek de chocolade in stukjes en smelt deze samen met de melk au-bain-marie. Roer tot de chocolade gesmolten is en haal van de pan af. Roer de vanille- en amandelessence erdoor en klop glad en dik.

Haal de pudding uit de vorm en leg op een bord.

Serveer direct met de saus.

Smullen maar!

zaterdag 16 maart 2013

Kaasburger



Hamburgers, kaasburgers en vele andere varianten van burgers zijn tegenwoordig gemakkelijk verkrijgbaar. Bijna op iedere straathoek vind je wel een fastfood restaurant. Bij dit soort restaurants ligt de nadruk op fast, want food heeft volgens mij een minder grote rol bij de bedoelde ketens. Snel zijn ze zeer zeker, maar het voedsel, in de zin van middag- of avondeten, heeft bijna geen voedingswaarde. Vandaar dat ik dit gerecht ook onder het kopje Tussendoor archiveer.

En toch houd ik wel van hamburgers. Maar dan geselecteerd en afhankelijk van het moment of verblijfplaats. De lekkerste burgers die ik gegeten heb waren die bij de keten Hard Rock Cafe. Deze Rock and Roll cafe’s vind je wel in iedere grote stad. Ik heb ze onder andere bezocht in Berlijn, Oslo, Malta en Hurghada. De kwaliteit en grootte van deze burgers was op elke locatie prima. Dat heeft mij geïnspireerd om zelf ook maar eens een burger te gaan maken in de stijl van Hard Rock Cafe.

In de kast staat het kookboek Feest van Nigella Lawson. Daarin beschrijft zij het maken van een burger. Een zeer luxe burger, namelijk met runderlende. Al lezend kwam ik tot de conclusie dat haar recept in mijn beleving goed overeenkomt met wat ik lekker vind aan een burger. Met een paar toevoegingen op het recept maak ik deze overheerlijke en niet te versmaden kaasburgers.

Kaasburger

Ingrediënten (voor twee personen):

2 entrecotes (runderlende) van ongeveer 150 gram
1 theelepel zeezout
1 theelepel olijfolie
Vers gemalen peper
2 plakken vers gesneden boeren belegen kaas
2 vloerkadetjes
2 blaadjes ijsbergsla
4 uiringen, licht bruin gebakken

Attributen:

keukenmachine
grillplaat
Aluminiumfolie


Bereiding:


Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2 centimeter en doe in een kom. Voeg het zout toe en meng met je handen zodat het zout goed verdeeld word. Dek de kom af en zet deze in de koelkast.
Je kan het vlees (gesneden en gezouten) een dag van te voren in de koelkast klaarzetten, maar haal een uur voor het verder bewerken uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
Bak de uiringen langzaam licht bruin. Zet apart.

Zet alle overige toevoegingen klaar om zodra de burger op de grill ligt direct te kunnen verwerken.

Zet de grillplaat aan, bestrijk deze met een kleine hoeveelheid olie het laat de plaat heet worden.

Leg twee stukken dubbelgevouwen aluminiumfolie klaar.Snijd de broodje open en zet klaar.

Hak één portie van het vlees in de keukenmachine met het grote mes. Gebruik de pulsknop gedoseerd en maal enkele keren. Het vlees mag niet tot moes hakken! De andere portie kan direct daarna gehakt worden.

Vorm het gehakt met je handen tot een platte koek van ongeveer 2 centimeter. Giet een paar druppels olijfolie op je handen en voorzie de burgers van een filmpje olie.
Bak de burgers 3 tot 4 minuten per kant op de het plaat.

Zodra je de burgers keert beleg je de reeds gebakken kant met wat versgemalen peper, uiringen en plakken kaas. De kaas kan alvast smelten.

Wikkel de kaasburgers in de dubbele laag aluminiumfolie en laat ze op een houten plank nog ongeveer 5 minuten rusten.

Bedek ondertussen de broodjes met de sla. Na de rusttijd de kaasburgers erop leggen.
Garneer het geheel met een augurk en zet een fles echte tomatenketchup op tafel.

Smullen maar!