maandag 30 mei 2011

Roergebakken asperges met kastanjechampignonsVandaag is het bijna een tropische dag. De zon schijnt volop en af en toe een lekker windje. Maandag is voor mij een vrije dag. Nou ja, vrij? Het huishouden roept, de bedden moeten verschoont en de kamers gestoft en gezuigd.
's morgens bij de koffie met de kranten en folders heerlijk in het zonnetje gezeten. In een folder van de plaatselijke slijter stuitte ik op een recept met asperges dat voor zo'n zonnige dag wel geschikt lijkt. Dus ook maar even snel boodschappen gedaan, want deze heb ik niet zomaar in de koelkast liggen.

Asperges blijven altijd een traktatie. Op welke manier ik deze maar ook op tafel zet. De combinatie met de sesamolie en Japanse sojasaus geeft een Oosters tintje. Helemaal met de toevoeging van taugé. Door de snelle manier van bereiden met de wok blijven de asperges en de taugé lekker knapperig. Een prachtig gerecht voor een zonnige dag!

Roergebakken asperges met kastanjechampignons

Ingrediënten: (voor 4 personen)

1,5 tot 2 kilogram witte asperges
250 gram kastanjechampignons
3 lente-uitjes
3 eetlepels notenolie
1 theelepel sesamolie
2 eetlepels Japanse sojasaus
peper en zout
100 gram taugé
bieslook|

Attributen:

Wok

Bereiding:

Leg de witte asperges een half uurtje voor het schillen in ruim koud water. De stengels zuigen zich vol water en laten ze zich daarna gemakkelijk schillen. Schil de asperges zorgvuldig en snijd van de onderkant 1 tot 2 centimeter af.

Blancheer de asperges 5 tot 6 minuten in kokend water. (Dunne asperges 4 tot 5 minuten). Kook er niet te veel tegelijk, het water koelt dan te veel af en de asperges gaan stoven in plaats van koken. Spoel de asperges direct af met koud water zodat het kookproces wordt gestopt en laat ze uitlekken op keukenpapier. Blancheer vervolgens de volgende portie(s) op dezelfde manier. Snijd de asperges in diagonale stukjes van 3 tot 4 cm.

Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in diagonale stukjes van 2 tot 3 centimeter.

Verhit de wok, voeg de noten- en sesamolie toe. Bak eerst de champignons met de lente-ui goed aan, voeg de asperges toe en breng op smaak met sojasaus, peper en zout. Schep, als het geheel goed warm is, de laatste minuut de gewassen en goed uitgelekte taugé door het gerecht.

Lekker om te serveren met gebakken krielaardappeltjes of met witte gekookte rijst en garneer met bieslook.

Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten