maandag 6 september 2010
Millionairs Shortbread
Helaas zit mijn vakantie er al weer op. Ik kijk terug op een fantastische motortocht langs de oost- en noordkust van Schotland of anders gezegd, the Highlands. Niet alleen het eiland Sky was in de route opgenomen, maar ook het meest noordelijke plaatsje Durness op ‘58⁰ Noord’ heb ik mogen bewonderen. Wat een magnifiek en ongerept landschap.
En wat een uitgesproken mooi weer heb ik gehad. Van de tien dagen dat ik rondgereden werd op de motor, heb ik maar één dag regen gehad. Maar toen was ik ook doorweekt. Gelukkig bleef met maar bij die ene dag. De rest van de tour werd het weer alleen maar beter, tot en met de laatste dagen in Edinburgh.
Natuurlijk heb ik niet alleen mijn ogen de kost gegeven, ook mijn smaakpapillen waren druk bezig. Veel Schotse homemade bakery’s en ook het traditionele Haggis zijn geproefd. Dus veel inspiratie opgedaan voor allerlei recepten. Jammer genoeg kon ik niet veel inkopen doen, want ja, op de motor kan je nou eenmaal niet veel meenemen. Mijn grootste investering in geld en in ruimte was het kookboek ‘Scottish Cookery’. Maar ook enkele blikjes Nestlé Carnation Condensed Milk en één kilo Allison Wholemeal Self-raising Flour pasten nog net in de motorkoffers.
Het recept dat ik gewoonweg moest maken omdat het zo origineel Schots is en omdat de vakantie zo ‘rijk’ met zonneschijn overgoten was, is daarom:
Millionairs Shortbread
Ingrediënten:
Voor het deeg:
250 gram patent bloem
75 gram fijne kristal suiker
175 gram boter
Voor de karamellaag:
100 gram boter
100 gram bruine basterd suiker
2x 397 gram Gecondenseerde melk (Nestlé Carnation Condensed Milk)
Voor de chocoladelagen:
100 gram pure chocolade
100 gram melk chocolade
25 gram witte chocolade
Attibuten:
1 Swiss Roll bakblik 23 x 33 cm
Bereiding van het deeg:
Verwarm de oven voor op 180 graden (Heteluchtoven 165 graden).
Snij de boter in blokjes en meng deze met de bloem, zout en de suiker. Kneed tot een samenhangend deeg. Beleg een rechthoekig bakblik met licht ingevet bakpapier. Druk het deeg erin en verdeel gelijkmatig over de bodem. Prik met een vork enkele rijen gaatjes in het deeg.
Zet het bakblik in de oven en bak in 20 minuten totdat de bovenkant een beetje goudbruin begint te worden. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen in het blik.
Bereiding van de karamellaag:
Smelt de boter in een steelpan. Voeg de gecondenseerde melk en de basterdsuiker toe. Verwarm op laag vuur totdat alle suiker opgelost is. Zet het vuur dan hoger en klop met een garde. Breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten koken terwijl je blijft kloppen met een garde. Blijf bij de pan, anders brandt de karamel aan en krijg je stukjes in je karamel. De karamel is klaar als hij genoeg ingedikt is. Als je roert met de garde moet je de bodem even kunnen zien.
Haal de pan van het vuur en giet de karamel over de koek heen. Verdeel met een lepel over de bodem. Laat minstens een uur afkoelen voordat je de chocola erover gaat gieten, anders mengen de lagen.
Bereiding van de chocoladelaag:
Smelt de pure chocola met de melkchocolade au bain marie in een hittebestendige kom boven een pan met kokend water. Verspreid over de afgekoelde karamel. Zorg dat de hele bovenkant bedekt is.
Smelt de witte chocola en verdeel met een theelepel in strepen over de bovenkant. Doe dit terwijl de bruine chocoladelaag nog zacht is, dan krijg je een mooi marmereffect. Gebruik een satéprikker en maak een golvende beweging door de witte chocola.
Laat de koek enigszins afkoelen en snijdt in stukken. Bewaar de koek in de koelkast.
Smullen maar!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Hmmmmmm, lijkt me heerlijk! Wat was de maat van je bakblik?
BeantwoordenVerwijderenHet was heerlijk, maar erg veel voor maar twee personen. Een aantal collegae kon ik dus ook trakteren met deze lekkernij.
BeantwoordenVerwijderenIk gebruikte een Swiss Roll bakblik 23x33 cm.
De beschrijving van het recept is inmiddels aangepast.
Bedankt Johanna, inderdaad zulke plaatkoeken zijn echt om uit te delen.
BeantwoordenVerwijderengroetjes, Caroline
it was "gold"!!!
BeantwoordenVerwijderen