zaterdag 16 april 2011

Babi ketjap


Zo, de voorbereidingen voor de rijsttafel voor morgen vorderen gestaag. In de koeling staan al verschillende gerechten, gereed om verwarmd en opgediend te worden. Het meeste werk zit er alweer op.

De Indische keuken kenmerkt zich doordat de gerechten dagen van te voren gemaakt kunnen worden. Hoe langer het gerecht staat, hoe beter de smaken intrekken. Morgen alleen nog maar de verse groenteschotel maken, want de groenten moeten natuurlijk wel knapperig blijven.

Dit vleesgerecht krijgt ook ruim de tijd te marineren en in te koken.


Babi ketjap (Varkensvlees in ketjapsaus)

Ingrediënten:

500 gram magere varkenslappen
3 eetlepel (arachide) olie

Voor de marinade:
200 gram gesneden prei
2 uien, gesnipperd
4 teentjes knoflook, fijn gehakt
3 kemirienoten, grof gehakt
1 eetlepel gember wortel, fijn gesneden
1 eetlepel djintan
1 eetlepel ketoembar
350 milliliter ketjap manis
1 eetlepel sambal oelek
2 eetlepels goela djawa
3 eetlepels witte-wijnazijn


Bereiding:

Snijd het vlees in dobbelsteentjes, circa 2 centimeter. Verhit de olie in een wok en bak het vlees rondom bruin.

Meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom en schep het vlees erdoor. Laat het vlees afgedekt minstens 8 uur in de koelkast marineren.

Schep het vlees met de marinade in een braadpan en breng het geheel aan de kook. Laat het vlees afgedekt in 30 minuten zachtjes gaar worden.

Lekker met witte rijst en als onderdeel van een rijsttafel met verschillende vlees en groentegerechten.

Selamat makan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten