zondag 31 januari 2016

Pompoen-kokossoep met garnalen



De pompoen heeft vele vrienden. Dan bedoel ik smaakvrienden. Je kan wel zeggen dat het een allemansvriend is. Ja, ook een vriend van mij.

Of anders gezegd: ik vind dat de smaak van pompoen met heel veel ingrediënten te combineren is. Niet alleen qua smaak maar ook wat betreft de bereiding van een pompoen kan je alle kanten op.
Gemakkelijk en snel is de bereiding van een soep met als basis deze groente.

Voor vandaag heb ik gekozen voor een eenvoudig te maken soep, maar door gebruik van kokos en knoflookgarnalen heeft dit voorgerecht een volle, romige en Oosterse smaak meegekregen.


Pompoen-kokossoep met garnalen

Ingrediënten:

1 pompoen
2 sjalotten
2 teentjes knoflook
arachideolie
1 eetlepel kurkuma
1 liter kippenbouillon
400 milliliter kokosmelk
1 rode peper
500 gram garnalen
1/2 limoen
vers gemalen zwarte peper, naar smaak

Attributen:

diepe pan met dikke bodem
staafmixer
keukenpapier
wokpan

Werkwijze:

Verwarm de bouillon en zet apart. Schil de pompoen en snijd in blokjes. Maak de sjalotten schoon en snipper deze. Pel en snijd de knoflookteentjes fijn.

Verwarm in een diepe pan een scheut olie en fruit de sjalotten, de helft van de knoflook, de blokjes pompoen en de kurkuma voor 2 minuten. Voeg de bouillon en de kokosmelk toe en laat het geheel zachtjes koken voor 15 minuten totdat de pompoen zacht is. Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met vers gemalen zwarte peper.

Maak de peper schoon, verwijder de zaadjes en snijd in dunne ringetjes. Dep de garnalen droog met wat keukenpapier.

Verhit een scheutje olie in een wokpan en bak de garnalen met de andere helft van de knoflook rondom bruin en net gaar. Voeg de rode peper toe en bak kort meer. Breng de garnalen op smaak met het sap van de halve citroep.

Serveer de soep en verdeel de garnalen.

Smullen maar!



maandag 25 januari 2016

Cheesecake met frambozen



Het was vandaag moeilijk een keuze te maken. Ga ik wat voor wat lekkers bij de koffie of voor een dessert.
Mijn 'probleem' loste zich eigenlijk vanzelf op toen ik het recept van deze cheesecake vond.
Voor beide gelegenheden is dit een goede optie.

Ik kon niet wachten tot de cake volledig was afgekoeld, dus bij de koffie serveerde ik deze cheesecake.
De lauwwarme cake smaakte verrassend lekker. De volle romige smaak van de Mon Chou past uitstekend bij de frisse en ietwat zure smaak van de citroen en de frambozen. Een perfecte combinatie.

Daarna heb ik de, inmiddels aangesneden, cheesecake in de koelkast gezet om verder te laten opstijven. Na het avondeten sneed ik de rest van de cake in mooie partjes en garneerde deze met een toefje slagroom en wat losse frambozen. Het resultaat was ook wat betreft de kleurencombinatie een mooi geheel.


Cheesecake met frambozen

Ingrediënten:

500 gram Mon Chou (verse roomkaas)
160 gram fijne kristalsuiker
3 eieren
2 eetlepels bloem
1 citroen
200 gram frambozen

Attributen:

Springvorm 23 cm
Bakpapier
Beslagkom
Fijne rasp
Mixer
Spatel

Werkwijze:

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 165 graden).
Bekleed de springvorm met bakpapier en vet in met een klontje boter.

Klop de eieren in een kleine kom los. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp.
Klop de Mon Chou met de suiker tot een smeuïge massa. Voeg de eieren geleidelijk toe tot alles goed gemengd is.
Voeg de bloem en citroenrasp toe. Spatel de frambozen er voorzichtig door.

Schep de massa in de beboterde vorm en tik de vorm tegen het werkblad om de luchtbellen te verwijderen en de frambozen omhoog te laten komen van de bodem.

Zet de vorm 35 minuten in de voorverwarmde oven tot de randen goudbruin zijn en de taart in het midden nog wat wiebelt.

Laat afkoelen alvorens uit de vorm te halen. Snij zo nodig met een mes de randen los. Zet in de koelkast om verder te laten opstijven.

Smullen maar!

dinsdag 19 januari 2016

Cranberry-dadelcake met amarene kersen



Een beetje van mezelf en een beetje van ....

Een potje met amarene kersen stond al weer even in mijn voorraadkast. Gekocht tijdens een bezoekje aan een Italiaanse delicatessenzaak. Zomaar, voor de lekkere trek. Eigenlijk wilde ik deze gebruiken voor een dessert. Even opwarmen en dan over (h)eerlijke boeren roomijs. Maar, dat was toch te simpel, ik wilde meer, lekkerder en anders. Maar dat laatste pakte toch even anders uit.

Op internet zocht ik naar recepten en mijn aandacht werd getrokken naar de combinatie van cranberry en amarene kersen. Dat moest hem worden. Een recept van Francesca kookt! Mijn smaakpapillen stonden te springen bij het lezen van de ingrediënten, maar ergens zei een stemmetje mij dat dit recept mij bekend voor kwam. De combinatie cranberry's en dadels is er een die ik zelf ook wel eens maak, dacht ik. Verder lezend en de werkwijze volgend kon ik bijna de smaken proeven. Mmmmm, wat lekker en wat komt het mij toch bekend voor!

En ja, mijn vermoedens werden bevestigd aan het eind van de blog over deze cake. Francesca schreef: "De basis inspiratie voor deze cake vond ik in De keuken van Johanna". Wat leuk!

Vandaar geïnspireerd door: "Een beetje van mijzelf en een beetje van Francesca"

Cranberry-dadelcake met amarene kersen

Ingredienten:

100 gram cranberry’s
100 gram dadels
100 gram amarene kersen,
1,5 theelepel bakpoeder
30 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
15 gram vanillesuiker
175 gram donker bruine basterdsuiker
125 gram bloem
100 gram roggemeel
2 eieren (L)
1 theelepel kaneelpoeder
200 milliliter kokend water.

Attributen:

Zeef
Bakblik
Bakpapier
Beslagkom
Schaal
Aluminiumfolie

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 160 graden). Beleg het bakblik met bakpapier en vet deze in.

Ontpit de dadels en snijd deze in smalle reepjes. Doe de dadels en de cranberry’s samen met het bakpoeder en de in blokjes gesneden boter in een beslagkom en schenk hier 200 milliliter kokend water over. Roer dit door en laat 20 minuten weken.

Halveer de amarene kersen en zet apart. Zeef de bloem en het roggemeel.

Voeg in een schaal de bloem, het meel, vanille- en basterdsuiker. Meng dit goed door elkaar heen en voeg daarna de eieren toe en meng verder tot een geheel.

Voeg het cranberry/dadelmengsel en de amarene kersen hieraan toe en meng goed tot een glanzend cakemengsel. Als laatste voeg je het kaneelpoeder toe en meng nogmaals goed.

Schep het mengsel in de cakevorm en bak de cake voor 50 minuten in de voorverwarmde oven. Check na 45 minuten met een satéprikker of de cake gaar is. Als de prikker ‘droog’ eruit komt dan is de cake klaar en kan de cake uit de oven.

Laat de cake voor 10 minuten afkoelen in het blik. Haal de cake uit het blik de cake en laat verder afkoelen. Pak de cake in een laag aluminiumfolie. Zo blijft de cake lekker "nat" en droog deze niet uit.

Smullen maar!

zondag 17 januari 2016

Kipsaté pasteitjes



Deze zondag staat er niet iets op het programma en neem ik de dag zoals die komt. Wel heb ik in de loop van de morgen de vogels in mijn tuin geteld. Het is vandaag weer tijd voor de nationale vogeltelling en daarvoor heb ik, zoals al vele jaren hiervoor, een half uur voor uitgetrokken. Niet dat ik een grote tuin heb of dat ik bijzondere waarnemingen doe, maar ik tel en geef mijn resultaten door aan de vogelbescherming. Ook dit keer geen verrassingen en het aantal vogels was ook al niet erg groot. Dit is te verklaren doordat ik de vogels nog geen extra voer heb gegeven. Geen vetbollen opgehangen of zaden gestrooid, want het weer gaf daar geen aanleiding toe.

Eén vogeltje gaf mij een warm gevoel: een roodborstje. Deze staat elk jaar op mijn resultatenlijst en elk jaar verschijnt dit vogeltje op het laatste moment van het half uur dat ik de tijd neem om te tellen. Iedere keer denk ik dat het vogeltje gevlogen is en mijn tuin voorbij vliegt en een ander onderkomen heeft gevonden voor de winter. Maar daar is die dan toch, in de 28ste minuut. Weer een turfje op mijn lijst en in gedachten wens ik hem toe: tot volgend jaar en keer ik terug naar de keuken.

Voor de gezelligheid maak ik deze pasteitjes. Lekker voor tussendoor of bij de borrel.

Kipsaté pasteitjes

Ingrediënten:

1 pak diepvries bladerdeeg (10 plakjes)
1 kipfilet
500 milliliter kipbouillon
100 gram gekookte rijst
25 gram taugé
5 eetlepels Wijko satesaus
1 eetlepel petjil
1 scheut volle melk (of zoveel meer als nodig)
1 ei
1 eetlepel sesamzaadjes

Attributen:

Quick Bite (keukenhulpje om pasteitjes te maken)
Bakpapier
Sauspan
Lepel
Kwastje

Werkwijze:

Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.

Verwarm de oven voor op 225 graden (heteluchtoven 200 graden)

Verwarm de kippenbouillon in een pan en voeg de kipfilet in zijn geheel toe. Haal de bouillon van het vuur als deze kookt en laat de filet 10 tot 15 minuten garen in de warme vloeistof. Haal de filet uit de pan, laat even afkoelen en snijd deze in kleine stukjes.

Verwarm de satésaus met de petjil en een flinke scheut melk in een sauspan en meng de massa op een zacht vuur. De saus is goed als het zo dik is als yoghurt.

Spoel de taugé. Kluts het ei met een scheutje melk door elkaar.

Voeg alle ingrediënten voor de vulling bij elkaar.

Leg een vel bladerdeeg in de Quick Bite en doe een lepel van de vulling in het midden. Knijp de Quick Bite dicht en verwijder met een scherp mesje het overhangende deeg. Haal het pasteitje uit de Quick Bite en rol de geplette buitenrand een beetje naar het midden. Leg het pasteitje op de met bakpapier bekleedde bakplaat. Maak zo alle 10 de pasteitjes. Bestrijk met het kwastje het eimengsel over de pasteitjes. Strooi het sesamzaad over de pasteitjes.

Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak in 20 minuten goudbruin.

Smullen maar!

zaterdag 16 januari 2016

Zuurkooltaart



De zaterdag is voor mij altijd een relaxte dag. Niks moet alles kan. Alleen vandaag blijkt het een dag te worden om achterstallig kluswerk te doen. Andere deurbel ophangen, draadje door de kruipruimte voeren, een schroefje, een boortje, een boutje van alles wordt uit de werkkast getrokken. Ik hoef het gelukkig niet zelf te doen, dat scheelt, maar mijn hulp is welkom. Een handje hier en een oogje daar. Aangeven van allerlei gereedschap waar ik de juiste benaming dan weer niet exact van weet. Af en toe voelt het als een operatiezuster die op commando van de chirurg het juiste gereedschap aangeeft.

Het is dus een dag dat ik niet uitgebreid kan gaan bakken of koken. En zeker geen moeilijke gerechten met veel snijwerk of ingewikkelde receptuur. Ik zou mij dan niet kunnen concentreren, als gevolg dat ik enkele ingrediënten zou vergeten of iets zou laten aanbranden.

Een makkelijk maaltijd dus, dat geen moeilijke handelingen vereist. Uitrollen, insnijden, smeren, vullen en de oven in. Zo simpel is het, maar erg smaakvol.

Zuurkooltaart

Ingrediënten:

1 rol vers bladerdeeg
125 gram crème fraîche
1 dessertlepel mosterd
250 gram zuurkool
1 eetlepel zonnebloemolie
300 gram rundergehakt
1 zakje shoarmakruiden

Attributen:

Bakpapier
Bakplaat
Pizzasnijder


Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven 180 graden)

Bak het gehakt rul in de zonnebloemolie. Voeg de shoarmakruiden toe en bak even mee. Zet apart tot gebruik.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Snijd met een scherp mesje het bladerdeeg 1 centimeter langs de randen in. Zo vormt zich tijdens het bakken een mooie rand.

Meng de crème fraîche met de mosterd. Smeer dit mengsel over het bladerdeeg tot aan de ingesneden rand. De rand moet onbedekt blijven. Verdeel de zuurkool over het ingesmeerde deeg en daarna het gehakt.

Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven. Bak in ongeveer 20 minuten gaar en mooi bruin.

Verdeel de taart met een pizzasnijder in stukken en serveer warm.


Smullen maar!

dinsdag 12 januari 2016

Pittige pompoensoep



Een echte opkikker deze soep en warm aanbevolen voor een herfstachtige dag. Daar lijkt het wel op vandaag. Een etmaal vol regenbuien en wind. Ik kijk reikhalzend uit naar de winter. Hopelijk staan we nu aan de vooravond van een winterse periode.

Pompoen doet het altijd goed en deze groente kan je op vele manieren bereiden. Vooral met een soep kan je alle kanten op wat smaakbeleving betreft. Aan de soep van vandaag heb ik Oosterse kruiden toegevoegd wat een extra boost geeft.

Pittige pompoensoep

Ingrediënten:

400 gram pompoen in blokjes gesneden
1 scheut arachideolie
1 ui
1 teentje knoflook
3 centimeter verse gember
350 milliliter kippenbouillon
350 milliliter water

1 eetlepel korianderzaad
1 theelepel komijnzaad
Zout en peper naar smaak
theelepel sesamzaadjes

Attributen:

Rasp
Staafmixer

Werkwijze:

Rooster de koriander- en komijnzaadjes een paar minuten in een droge koekenpan. Stamp ze in de vijzel tot poeder.

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Rasp de gember.

Fruit de ui, knoflook, het kruidenpoeder en gember aan in de olie. Doe de pompoenblokjes erbij en fruit deze even mee. Voeg de bouillon en een deel van het water toe, zodat de blokjes net onder staan. Met de hoeveelheid water kan men variëren. Dit is afhankelijk hoe dik men de soep wilt hebben. Voeg wat zout en versgemalen peper toe.

Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes pruttelen. Pureer de soep met een staafmixer.

Bestrooi de soep met wat sesamzaadjes en serveer met een geroosterd sneetje witbrood.

Smullen maar!