maandag 30 november 2015

Luxe broodpudding



Soms kom je weleens voor onverwachtse problemen te staan. Nou ja, problemen? Het is in dit geval meer een kwestie van verleiding en het niet kunnen toegeven hieraan. Ik zal het uitleggen.

In een kookboek van Gordon Ramsey zag ik het recept van een brood- en boterpudding. Heerlijk, natuurlijk zo'n warm dessert, vooral in deze herfstperiode is dat niet te versmaden. Dit dessert stond op het menu voor het diner dat ik mocht organiseren voor onze eetclub. Op de boodschappenlijst van dit gerecht staat een zestal pains au chocolat. Voor een goede verwerking van deze broodjes is het belangrijk dat deze oud-bakken zijn. Als brood wat ingedroogd is, kan het vocht, in dit geval de volle melk en room, makkelijker opgenomen worden. Dit geeft het gerecht dan de extra luxe volle roomsmaak.

Dat was juist het probleem. Als ik normaal gesproken verse croissants of pain au chocolat koop, dan overleven deze broodjes vaak de weg naar huis al niet. Zodra ik de deur van de bakkerswinkel sluit, heb ik de zak met de, vaak nog warme, en knisperende heerlijkheden al weer geopend en de eerste al in de mond gestoken. Nu moest ik ze mee naar huis nemen, op de plank in de voorraadkast zetten en daar twee dagen naar kijken en niet aankomen. Een waar probleem dus, niet alleen voor mij maar ook voor mijn man.

Uiteindelijk, toen uit de oven de verrukkelijke geuren van brood en kaneel zich openbaarden en ik de schotel op de tafel kon zetten, werd mijn beproeving beloond. Geserveerd met een flinke toef slagroom konden mijn gasten en ik genieten van deze traktatie.

Luxe broodpudding

Ingrediënten:

50 gram zachte boter, plus wat extra om in te vetten
3 eetlepels abrikozenjam
6 pains au chocolat
2 eetlepels kaneel
4 eetlepels rietsuiker
35 gram sultanarozijnen
500 milliliter volle melk
125 milliliter slagroom
6 eieren
2 vanillestokjes

Attributen:

Ovenschaal 18 x 23 centimeter
Garde
Pan met dikke bodem
Grote kom

Werkwijze:

Verwarm de oven voor tot 180 graden (heteluchtoven 165 graden).

Vet de ovenschaal in met wat boter.

Verwarm de jam in de pan met een dikke bodem totdat de jam gesmolten is. Haal van het vuur en zet apart.

Snij de broodjes in plakjes van 1 centimeter. Beboter de plakjes aan één kant en leg in een grote kom en zet apart.

Snij de vanillestokjes open en haal met een scherp mes de zaadjes eruit. Zet apart.

Strooi twee theelepels van de kaneel in de ingevette ovenschaal, 2 eetlepels van de suiker en alle rozijnen.
Schenk hierover het grootste gedeelte van de abrikozenjam. Bewaar een restje om vlak voor het opdienen over de pudding te smeren.

Klop de melk, slagroom, eieren, vanillezaadjes en één theelepel kaneel. Schenk de helft van dit mengsel over het brood in de kom.
Als de sneetjes brood doordrenkt zijn met het roommengsel, schik deze dan dakpansgewijs in de ovenschaal. Maak laagjes van alle sneetjes.
Schenk de rest van het roommengsel over de broodjes en bestrooi de bovenkant met de rest van de rietsuiker en bestuif licht met kaneel.

Zet de schaal in de oven en bak voor ongeveer 30 tot 40 minuten totdat de pudding goudgeel is.

Haal uit de oven en bestrijk voor het opdienen met de overgebleven abrikozenjam en zet direct op tafel.

Serveer de pudding met een flinke toef slagroom.

Smullen maar!





vrijdag 27 november 2015

Amuse Cranberrypaté



Een klein gerechtje om de smaakpapillen alvast wakker te maken voordat mijn gasten aan tafel gaan voor het diner. De verschillende gangen van het etentje staan in het teken van de herfst. Deze amuse opent de avond dan ook heel toepasselijk, want de cranberry's zijn geoogst en liggen alweer in de winkel. Bij uitstek een smakelijke begeleider bij wildgerechten en stevige vleesvariaties. Deze kleine vruchtjes komen van de waddeneilanden en met name Terschelling is het eiland waar deze volop groeien en bloeien.

De cranberrypaté heeft van zichzelf een lichte frisse smaak. Voor dit gerechtje heb ik een pittige zoetzure saus gemaakt op basis van een cranberry dessertsaus. Door toevoeging van een klein scheutje witte balsamico azijn en een theelepeltje chilivlokken heeft de saus een extra smaaksensatie gekregen.

Amuse Cranberrypaté

Ingrediënten:

80 gram cranberrypaté
50 gram gedroogde cranberry's
100 milliliter cranberry dessertsaus
1 eetlepel witte balsamico azijn
1 theelepel chilivlokken
vers gemalen zwart peper naar smaak
4 stokjes
4 borrelglaasjes

Attributen:

1 groot vleesmes
1 (groene) snijplank
1 kleine kom

Werkwijze:

Hak de gedroogde cranberry's fijn met behulp van een vleesmes op de snijplank.

Verdeel de paté is vier gelijke delen en rol er een balletje van. Rol de balletjes voorzichtig door de gehakte cranberry's. Zet in de koelkast tot vlak voor het opdienen.

Doe de dessertsaus in een kleine kom en voeg de azijn en chilivlokken toe. Zet opzij totdat de balletjes gereed gemaakt worden om te serveren.

Proef de saus en voeg eventueel vers gemalen zwarte peper toe.

Voor het uitserveren:

Vul de borrelglaasje tot ongeveer 1/4 met de saus. Steek in ieder balletje een stokje en doe de balletjes in het gevulde borrelglaasje.

Smullen maar!

dinsdag 24 november 2015

Pompoenchutney



De pompoen is voor mij een groente die ik veel verwerk in mijn keuken. Als hoofdbestanddeel in een warme, smaakvolle soep, als een puree in plaats van de gewone aardappelpuree of zoals nu als een chutney. De zoete smaak van de pompoen combineert goed met een pepertje en gember. Het is puur genieten van dit bijgerecht. Een goede begeleider van een varkenshaasje of in een ovenschotel met de ietwat bittere witlof. Allerlei varianten heb ik inmiddels voorbij laten komen. Er zullen er nog veel meer volgen.

De reden dat ik vandaag gekozen heb om pompoen te gebruiken, is het feit dat mijn huissupermarkt mij via email een persoonlijke aanbieding deed voor een zakje met gesneden pompoenstukjes. Ik koos dus voor het gemak, want ik ben geen held in het snijden van de vaak wat stugge pompoen. En het scheelt in tijd met het totale snijwerk van de overige ingrediënten. Ook had ik nog een paar laatste gekregen appeltjes, die nu allemaal verwerkt zijn.

Pompoenchutney

Ingrediënten:

600 gram gesneden pompoen
2 uien
3 fris zoete appeltjes
1 stukje gemberwortel
1 rode peper
1 theelepel zwarte peperkorrels
400 milliliter witte wijnazijn
250 gram suiker
1 eetlepel zout

Attributen:

1 grote pan met een dikke bodem
4 potjes, goed schoongewassen en gespoeld
staafmixer
Soeplepel
Theedoek

Werkwijze:

Snijd en snipper de uien. Schil de appels en verwijder het klokhuis, snijd vervolgens in blokjes. Doe ui en appel bij de pompoenstukjes en voeg dit alles in de pan.

Schil en rasp vervolgens de gember. Snijd de peper doormidden en verwijder de zaadlijst en pitjes. Hak de rode peper in kleine stukjes. Voeg gember, peper, peperkorrels, suiker, azijn en zout bij het pompoenmengsel.

Breng de pan aan de kook. Leg de deksel half op de pan en laat op een klein vuur ongeveer 1 uur zachtjes koken totdat een dikke massa (zoals jam) ontstaat.

Haal de pan van het vuur en pureer het mengsel.

Vul met hulp van een soeplepel een hoeveelheid in een potje tot aan de rand. Plaats de deksel er direct op en zet het geheel omgekeerd op een theedoek. Vul de rest van de potjes op dezelfde wijze.

Nadat de potjes zijn afgekoeld, kunnen deze weer gedraaid worden. De chutney is ongeveer drie maanden houdbaar.

Smullen maar!







maandag 16 november 2015

Griesmeelpudding



Een ouderwets lekker dessert. Gemakkelijk te bereiden met enkele eenvoudige ingrediënten. De bestanddelen van dit toetje zijn over het algemeen wel aanwezig in mijn voorraadkast. Alleen het enige hulpmiddel dat ik tot voor kort moest ontberen was de puddingvorm.

Jaren geleden had ik wel de beschikking over een vorm, maar om een of andere reden was die verdwenen. Kapot? Ik kan het me niet herinneren. Misschien wel tijdens verhuizing of een grote opruimactie zonder er bij na te denken weggedaan? Ik was dus op zoek naar een nieuw exemplaar, maar de nieuwe varianten in de kookwinkels waren mij niet mooi genoeg. Het mocht geen aluminium vorm zijn, maar een ouderwets gebakken model.

Nu ben ik niet een type dat rommelmarkten afstroopt, maar tijdens de zomervakantie in Frankrijk kwam ik verschillende "vide-greniers" tegen. Ben dus toch maar deze vrijmarkten langs gegaan in de hoop er een te vinden. Helaas ook daar kwam ik niets van mijn gading tegen. Dit relaas vertelde ik op een avond tegen een kennis en al na een paar dagen kreeg ik een berichtje dat hij er een voor mij had gescoord.
Precies zo'n vorm als ik wilde. Weliswaar met wat gebruikssporen, maar het voldoet aan mijn wens.
Het resultaat is dan ook dit heerlijke ouderwetse dessert.

Griesmeelpudding

Ingrediënten:

1 vanillestokje
700 milliliter volle melk
125 milliliter slagroom
80 gram fijne kristalsuiker
100 gram griesmeel
150 gram blauwe bessen

Attributen:

Puddingvorm (1 liter)
Houten lepel
Afdekfolie
Satéstokje

Werkwijze:

Snijd het vanillestokje in de lengte open en haal met behulp van een mes het merg eruit.

Breng de melk met het merg, slagroom en suiker aan de kook. Haal de pan van het vuur en strooi er al roerend, met een houten lepel, de griesmeel erin. Zet de pan weer op het vuur en laat al roerend voor 5 minuten zachtjes koken op een laag vuur totdat de pap dik wordt.

Spoel de puddingvorm met koud water. Droog de vorm niet af. Doe de pap in de vorm en dek af met afdekfolie. Laat de pap ongeveer een half uur afkoelen. Zet de vorm daarna in de koelkast en laat de pudding minstens 3 uur opstijven.

Voor gebruik met behulp van het satéstokje in het midden van de pudding een gaatje maken tot de bodem van de vorm. Keer de pudding op een bord.

Verwarm de blauwe bessen kort in een klein pannetje. Roer een saus van de vruchtjes en laat een aantal heel. Giet de besjes over de pudding.

Smullen maar!





zondag 15 november 2015

Paddenstoelensoep



Het herfstweer dat voor dit weekend voorspeld is, inspireerde mij om paddenstoelensoep te gaan bereiden. Met vier verschillende soorten en een krachtige bouillon. Dit gevulde bord en de volle smaken van de paddenstoelen geven mij voldoende kracht om de eerste herfststorm van dit najaar te doorstaan.

Herfst. Blad verkleurt en valt van de boom. Eerder deze maand toen het nog mooi rustig herfstweer was, verschenen langs de berm van de straat waar ik werk prachtige paddenstoelen: Rood met witte stippen. Vanuit het raam waaronder mijn bureau staat had ik daar een goed zicht op. Zodra de zon scheen straalde de groep paddenstoelen met al hun pracht. Wat ziet dat er verleidelijk uit. Natuurlijk weet ik dat dit soort niet te eten is. Plukken zal ik dus nooit doen, maar ik kan nog lang genieten van de plaatjes die ik geschoten heb.


Paddenstoelensoep

Ingrediënten:

20 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
150 gram champignons
150 gram kastanjechampignons
150 gram oesterzwammen
100 gram shii-takes
1 ui
2 teentjes knoflook
1/4 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel citroensap
1,25 liter kippenbouillon
2 theelepels sojasaus
een paar scheutjes tabasco
zout en vers gemalen zwarte peper naar smaak

Attributen:

Grote pan
Kom
Fijne zeef

Werkwjze:

Doe de gedroogde paddenstoelen in een kom en giet er 0,25 liter kokend water over. Laat dit weken voor minstens 30 minuten.

Borstel, indien nodig, de paddenstoelen schoon. Halveer de champignons en kastantjechampignons. Snijd de oesterzwammen in brede plakken en scheur de shii-takes in kleinere stukken.

Schep het eekhoorntjesbrood uit de kom en snijd in lange repen en doe bij de overige paddenstoelen.
Giet het weekvocht door een fijne zeef en doe het vocht bij de kippenbouillon.

Snipper de ui en de knoflook.

Verhit de boter in een grote pan en fruit de ui, knoflook totdat deze glazig zijn. Voeg de tijm toe.
Doe alle paddenstoelen bij het uimengsel en bak even kort aan. Laat de paddenstoelen al omscheppend kort een klein beetje slinken.
Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Voeg vervolgens het citroensap, de sojasaus en de tabasco toe. Tot slot proef de soep en maak op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Smullen maar!


zaterdag 14 november 2015

Cake met caramel, peren en walnoten



Het was weer eens zo'n zaterdag dat ik de voorraadkast ben ingedoken om te kijken wat gebruikt en verwerkt moet gaan worden. De kast staat vol met allerlei pakjes en zakjes, gekocht of gekregen, nodig of onnodig. Af en toe kijk ik plank voor plank na hoe het staat met de houdbaarheidsdata van al die verschillende producten. Dat doe ik vrij regelmatig want weggooien van overjarige producten is natuurlijk zonde.

Vandaag viste ik een zakje met cakemix van de plank. Gekocht bij de boerderijwinkel waar meelproducten van de plaatselijke korenmolen verkocht worden. Het betreft een mix met caramel. Niet zo zeer een smaak die ik in het voorjaar of 's zomers zou gebruiken in een cake. Dan kies ik liever voor frissere smaken. Maar voor dit jaargetijde een uitgelezen moment om de mix met caramel te gebruiken.

Ik hou van een rijkelijk gevulde, smaakvolle en vochtige cake. Vandaar dat ik nog extra ingrediënten heb toegevoegd: Walnoten (gekocht langs de weg in Limburg), dadels (voor de volle, warme smaak) en peren (omdat het de cake zo lekker vochtig maakt).

Het koste mij moeite om te wachten totdat de cake zover afgekoeld en geschikt was om te eten.


Cake met caramel, peren en walnoten

Ingrediënten:

400 gram cakemix met caramel
200 gram zachte roomboter
4 eieren (M)
2 Conference peren
10 walnoten
5 dadels
Extra boter om cakeblik in te vetten
Bloem om cakeblik te bestrooien

Attributen:

Mixer
Kom
Beslagkom
Cakeblik (23 cm lang)

Werkwijze:

Verwarm de oven voor tot 160 graden (heteluchtoven 145 graden)

Vet het cakeblik in met boter en bestrooi met bloem.

Kraak de walnoten en verwijder de schillen. Hak het vruchtvlees in wat kleinere stukjes.
Snijd de dadels in kleine stukjes. Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes.
Doe de walnoten, dadels en peren in een kom en mix met de hand door elkaar.

Doe de boter met de cakemix in een beslagkom en mix het geheel tot een massa. Het zal een vrij dikke massa blijven. Het beslag hoeft niet luchtig opgeklopt te worden.
Voeg één voor één de eieren toe en mix op stand 2 verder totdat de eieren volledig opgenomen zijn en het een glad beslag is.

Spatel de vruchten/notenmassa door het beslag. Doe het geheel in het cakeblik en zet in de oven. Bak de cake in ongeveer 55 minuten gaar en goudbruin. Controleer de gaarheid door met een satéstokje in het midden van de cake te steken. Als het stokje er schoon uitkomt is de cake gaar.

Smullen maar!

dinsdag 10 november 2015

Appelcake



De voorraad van de gekregen appels is nog niet helemaal gegeten of verwerkt. Er is dus nog wat werk aan de winkel. Ik ging op zoek naar een eenvoudig en simpel recept, niet al te bewerkelijk maar wel smaakvol. Nu wil het geval dat ik de blog van Jo volg. Jo is de winnares van de allereerste The Great British Bake Off. Vooral deze serie is mijn favoriet gebleven. En niet de winnares maar nummer 2 Mary-Anne is van alle kandidaten voor mij de koningin van het bakken. Maar terug naar Jo: Nog niet zo lang geleden heeft zij een recept van haar tante gemaakt en het gepubliceerd op haar blog. Zo op het eerste oog was dat een simpel recept.

Tegenwoordig staat de techniek voor niets en in een oogwenk was het recept vertaald. Alleen stond ik voor een raadsel. Zij vermeldde bij de ingrediënten '125 gram stork". De vertaler van mijn provider verwerkte dat tot "ooievaar". Ook een blik in mijn oude Engelse woordenboek (jawel ik heb er nog steeds één) meldde alleen "ooievaar". Natuurlijk begrijp ik dat er geen gevogelte verwerkt is in het recept dus surfte ik verder op het internet. Het bleek om Stork een Engels merk margarine te gaan speciaal voor verwerking in cakes. Deze is niet te koop in Nederland. Ik heb dat opgelost door te vervangen door zachte romige tafelmargarine. Hier het resultaat.

Appelcake

Ingrediënten:

125 gram fijne kristalsuiker
125 gram zachte margarine
185 gram zelfrijzend bakmeel
4 kleine appels
3 eieren
40 milliliter crème fraîche
Paar druppels amandelextract
Poedersuiker

Attributen:

Bakpapier
Mixer
Springvorm van 23 centimeter doorsnede
Beslagkom
Satéprikker

Werkwijze:

Verwarm de oven voor tot 170 graden (heteluchtoven 165 graden)

Leg over de bodem van de springvorm bakpapier. Vet de springvorm in met boter (margarine) en bestuif met meel.

Schil de appels, deel in vieren. Verwijder het klokhuis en onregelmatigheden. Snijd de parten in dunne schijfjes.

Mix de suiker met de margarine tot een romige massa. Voeg het eerste ei bij de massa en mix op een lage stand. Wacht met het toevoegen van de volgende eieren totdat de eerdere volledig zijn opgenomen.

Zeef het meel en schep dit in twee delen voorzichtig door het beslag. Schep de losgeklopte crème fraîche voorzichtig door de massa met de druppels extract. Voeg als laatste de schijfjes appel toe en meng dit voorzichtig door het beslag. Zorg ervoor dat alle schijfjes appel volledig onder het beslag gewerkt zijn.

Doe alles in de springvorm en zet in de voorverwarmde oven. Bak de cake gaar in ongeveer 50 minuten totdat deze goudbruin is. Controleer de gaarheid op het einde van de baktijd met behulp van een satéprikker. Steek de prikker in het midden van de cake. Wanneer de prikker schoon uit de cake getrokken wordt is het gaar.

Haal de cake uit de oven en laat in de vorm afkoelen. Als de cake volledig gekoeld is bestrooien met poedersuiker.

Smullen maar!



zondag 1 november 2015

Appelflappen



Zomaar een traktatie tussendoor voor bij de koffie. Normaal gesproken bak ik voor een speciale gelegenheid. Om iets te vieren of te gedenken. Dan trakteer ik graag op een baksel uit eigen keuken. Dit keer werd de aanleiding aangedragen (letterlijk en figuurlijk) door een kennisje. De appelbomen in haar tuin hadden al zoveel appeltjes laten vallen dat zij er geen raad mee wist. Of ik interesse had? Nou, dat laat ik mij geen twee keer zeggen, dus nam ik de zware en goed gevulde emmer graag van haar over. Ik heb voorlopig voldoende appels om allerlei lekkers te maken.

Ik begin gemakkelijk met appelflappen want in de diepvries was nog voorradig een pakje met bladerdeeg en in de kelderkast lagen nog genoeg extra's om met de appels de deeglapjes te vullen.

Appelflappen

Ingrediënten:

4 appels
50 gram sultana rozijnen
50 gram gedroogde abrikozen
50 gram gedroogde pruimen
50 gram geroosterde walnoten
1 scheut Calvados
1 pakje diepvries bladerdeeg (10 lapjes)
2 eetlepels kristalsuiker
2 eetlepels rietsuiker
2 eetlepels water

Attributen:

Bakpapier
Kwastje

Werkwijze:

Verwarm de oven voor tot 225 graden (heteluchtoven 200 graden). Bedek een bakplaat met het bakpapier.

Spreid de bladerdeeglapjes op het aanrecht uit en laat ontdooien.

Schil de appels en snijd deze in kleine blokjes. Snijd de abrikozen en pruimen in gelijke stukjes als de appels. Breek de walnoten in kleine stukjes. Voeg dit alles bij elkaar met een scheut Calvados.

Leg met een eetlepel het gemengde fruit in het midden van een deeglapje. Maak de randen met wat water nat en vouw een driehoek van het deeglapje. Druk de randen voorzichtig aan elkaar.

Doe de twee suikersoorten op een bord.

Kwast wat water over de bovenkant van de driehoek en haal de bovenkant door de suiker. Druk voorzichtig aan.

Leg de flapjes op de bakplaat en schuif in de hete oven.

Bak de appelflappen in ongeveer 15 minuten gaar en totdat de bovenkant mooi bruin geworden is.

Smullen maar!