dinsdag 21 oktober 2014

Jachtschotel met zoete aardappelpuree



De uitgave Proef van mijn slager blader ik altijd met veel plezier door. Vaak kom ik bekende recepten tegen, maar dan net even iets anders gemaakt. Zo ook met het recept van vandaag. In nummer 7 staat het recept "Grootmoeders jachtschotel met zoete aardappelpuree". Nu heb ik vroeger wel eens jachtschotel gegeten, maar die maakte mijn moeder. Ik weet niet of zij het recept van mijn grootmoeder heeft doorgekregen. Mijn moeder gebruikte de kookboeken van Margriet en "1000 Recepten voor iedereen" van mevrouw W. Zeldenrust-De Jongh. In deze boeken staat het gebruik van de zoete aardappel in een jachtschotel niet beschreven. De jachtschotels die ikzelf tot voor kort bereidde waren weer een variant op die van mijn moeder. Vandaag stond het recept van de slager of misschien wel van zijn grootmoeder, op tafel.

De bereiding van deze schotel was een project van twee dagen. Allereerst heb ik het vlees gebraden en laten stoven. De braadpan staat zonder problemen een hele dag met gesloten deksel in de garingsoven. De temperatuur komt niet boven 90 graden, dus verbranden kan het vlees niet en al het vocht, geuren en smaken blijven in de pan. Voor het slapen gaan heb ik de pan uit de oven gehaald en laten afkoelen. Zo kon ik de volgende dag gemakkelijk het vlees verwerken en in de schotel verdelen.

De combinatie met zure appel en de zoete aardappel viel goed in de smaak. Zeker voor herhaling vatbaar. Ik zal niet vergeten de slager mijn complimenten over het recept door te geven.

Jachtschotel met zoete aardappel

Ingrediënten:

750 gram riblappen
zout en peper naar smaak
4 uien
125 gram roomboter
300 milliliter rundvleesbouillon (van 1 blokje)
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
2 grote zure appels
1 kilo zoete aardappels
50 milliliter volle melk
2 theelepels grove Zaanse mosterd
2 eetlepels appelstroop

Attributen:

Steelpan
Koekenpan
Braadpan
Ovenschaal

Werkwijze:

Zet 300 milliliter water op het vuur in een steelpan en voeg het bouillonblokje toe. Laat zachtjes koken tot gebruik.

Maak de uien schoon en snij deze in halve ringen. Smelt 50 gram roomboter in een koekenpan en bak de uien hierin glazig tot lichtbruin. Zet apart.

Laat het vlees op kamertemperatuur komen, dep het droog en bestrooi met zout en peper naar smaak. Snijd het vlees in grote stukken. Smelt 50 gram boter in een braadpan en schroei de helft van het vlees rondom bruin. Haal uit de pan en zet apart. Herhaal dit met de rest van het vlees.
Breng al het vlees weer terug in de braadpan. Voeg de hete bouillon, de gebakken uien, laurierblad en kruidnagels toe en breng aan de kook. Laat het vleesmengsel met gesloten deksel minstens 3 uur stoven op een heel laag vuur.

Tot zover deel 1. Vervolg ongeveer 1 uur voor het opdienen van de jachtschotel.

Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven 180 graden)

Schil de aardappels en kook deze gaar in ongeveer 20 minuten. Houd na het koken een (of twee) aardappels (hangt van de grootte af) apart en snijd deze in plakjes voor de garnering.

Verwarm de melk in een steelpan.

Stamp de overgebleven aardappels met een klontje boter tot een mooie puree en roer er zoveel warme melk door totdat een smeuïge puree ontstaat. Roer er tot slot de mosterd door.

Schep de helft van het vlees in een ovenschaal en verdeel de helft van de appelplakjes overheen. Schep daar op de helft van de zoete aardappelpuree.
Herhaal dit.

Verdeel tot slot de aardappelplakjes over de schotel.

Plaats de schotel 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Verwarm de appelstroop een halve minuut op laag vermogen in de magnetron. Versier de schotel voor het opdienen met de warme appelstroop.

Smullen maar!




dinsdag 14 oktober 2014

Lasagne met paddenstoelen en courgette



Een heerlijke vegetarische lasagne. Een dagje zonder vlees is met dit gerecht een echte aanrader. Het idee komt uit de "Pasta bijbel" van Jeni Wright. Door toevoeging van de gedroogde paddenstoelen (porcini secchi) wordt de smaak nog intensiever en geeft het deze ovenschotel meer body.

Het is een bewerkelijk recept en je staat langere tijd achter het fornuis, maar het resultaat is fantastisch. De smaak past helemaal bij het herfstachtige weer. En de geuren die vanuit de oven de keuken in stroomden zijn werkelijk heel verleidelijk.

Lasagne met paddenstoelen en courgette
Lasagne ai Funghi e Zucchine

Ingrediënten voor de vulling:

15 gram gedroogde porcini
175 milliliter warm water
2 eetlepels olijfolie
75 gram boter
450 gram courgettes, in dunne plakjes gesneden
1 ui, fijn gesnipperd
450 gram kastanjepaddenstoelen, in dunne plakjes gesneden
2 tenen knoflook, geperst
1 blikje tomatenpasta
1 theelepel gedroogde majoraan
8 vellen verse lasagnebladen
50 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
Peper en zout naar smaak

Ingrediënten voor de saus:

40 gram boter
40 gram bloem
800 milliliter warme melk
vers geraspte nootmuskaat

Attributen:

Keukenmachine
Ovenschaal
Keukenpapier
Schuimspaan

Werkwijze:

Laat de porcini 15 tot 20 minuten weken in het warme water. Giet de porcini met het weekwater in een fijne zeef boven een kom en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Hak ze daarna fijn en zet weg. Bewaar de helft van het vocht voor de tomatensaus.

Verwarm de oven voor op 190 graden (heteluchtoven 175 graden).

Verhit de olijfolie en 25 gram van de boter in een grote koekenpan. Doe de helft van de plakjes courgettes erbij en voeg zout en peper naar smaak toe. Bak de courgettes op matig vuur 5 tot 8 minuten (draai de plakjes regelmatig om), tot ze aan beide zijden licht gekleurd zijn. Haal de courgettes met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Herhaal dit met de rest van de courgettes.

Smelt de helft van de resterende boter in het vet in de koekenpan en fruit de gesnipperde ui al roerend voor circa 2 minuten. Voeg de helft van de champignons en de knoflook toe. Strooi er zout en peper naar smaak over. Bak de champignons op hoog vuur tot ze hun vocht loslaten en zacht worden. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en zet apart. Herhaal alles met de rest van de boter en de champignons.

Maak de witte saus. Smelt de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en roer dit alles op matig vuur circa 2 minuten. Voeg de hete melk beetje bij beetje toe en blijf roeren. Blijf roeren tot de saus aan de kook gebracht is en glad en dik is. Rasp naar smaak de nootmuskaat er over en voeg wat zout en peper toe. Zet de saus even apart.

Doe de tomatensaus met het weekwater van de porcini in de keukenmachine en pureer alles. Voeg de courgettes bij de gebakken champignons en doe de geweekte en fijngehakte porcini en de majoraan erbij. Breng op smaak met zout en peper.

Schep een derde van de tomatensaus in de ovenschaal. Voeg de helft van het groentemengsel toe en verdeel gelijkmatig. Giet een derde van de witte saus erover en leg er de helft van de lasagnebladen op. Herhaal dit en eindig met de tomatensaus, de witte saus en de geraspte Parmezaanse kaas.

Bak de lasagne 40 minuten in de oven. Laat de schotel voor het opdienen nog 10 minuten staan.

Smullen maar!





Aardappelpuree



Bij de Belgische gehaktballen van mijn vorige blog serveerde ik aardappelpuree. Niet zomaar een puree, maar op smaak gebracht volgens het recept uit het kookboekje "Hét vleesboek!". Hier staan niet alleen allerlei vleesbereidingen beschreven, maar ook heerlijke bijgerechten. Een boekje vol verrassingen, smaken en suggesties voor doodgewone ingrediënten en gerechten. De combinaties zijn verrassend en erg smakelijk.

De vermelding van karnemelk bij de ingrediëntenlijst trok mijn aandacht. Je moet er van houden, want je proeft het terug in het uiteindelijke resultaat. Lekker verfrissend en toch romig, maar niet te zwaar. Dit aardappelgerecht wilde ik daarom graag delen.

Aardappelpuree

Ingrediënten:

1 kilo kruimige aardappels
1 theelepel olie
100 gram boter
100 milliliter karnemelk (of volle melk)
100 milliliter slagroom
vers gemalen nootmuskaat
zout en peper naar smaak

Attributen:

Pureestamper

Werkwijze:

Schil de aardappels en snijd in gelijke stukken. Doe de aardappels in een pan en giet water erbij tot ze half onder staan.
Voeg olie toe aan het water en zout naar smaak. Kook de aardappels met de deksel op pan in circa 20 minuten gaar.

Verhit ondertussen al roerend de boter, karnemelk en slagroom in een steelpan tot het mengsel gloeiend heet is.

Prik in de aardappels om te kijken of ze gaar zijn. Giet het water uit de pan en laat de aardappels op een laag vuur nog even uitdampen totdat ze mooi droog zijn.

Pureer de aardappels terwijl deze nog heet zijn. Voeg het kokendhete melkmengsel toe aan de puree en roer het glad. Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en zout.

Smullen maar!



maandag 13 oktober 2014

Gehaktballen in Belgische biersaus



Bij de meeste huishoudens is het woensdag gehaktdag. Bij mij in de keuken niet, want op woensdag heb ik wat minder tijd om het avondmaal te bereiden. Dan zoek ik een gemakkelijk recept of mijn man kookt!

Vandaar dat erop maandag vaak gehaktballen gebraden worden. Meestal standaard (grootmoeders gehaktballen). Lekker simpel maar o zo lekker. Deze maandag heb ik een voor mij nieuw recept gevolgd. Uit "Hét vleesboek!" van Delicious. Dit zegt al weer genoeg, toch? De ballen zijn delicious.

Gehaktballen in Belgische biersaus

Ingrediënten:

2 witte boterhammen
10 milliliter melk
2 kleine uien, heel fijn gesneden
1 eetlepel verse tijmblaadjes
1 ei
0,5 theelepel geraspte nootmuskaat
500 gram gemengd gehakt
70 gram boter
2 sjalotten, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
1 eetlepel bloem
500 milliliter donker Belgisch bier
1 eetlepel appelstroop

Werkwijze:

Week de boterhammen circa 5 minuten in de melk. Knijp ze goed uit en kneed ze samen met de ui, tijm, ei en nootmuskaat door het gehakt. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.

Vorm 8 ballen van het mengsel. Verhit 20 gram boter in een braadpan en bak de ballen in circa 3 minuten rondom bruin.

Smelt de rest van de boter in een steelpan. Bak hierin de sjalot met de knoflook zachtjes in circa 3 minuten. Voeg de bloem toe en bak dit 1 minuut mee. Schenk het bier in de steelpan en roer goed met een garde om klontjes te voorkomen. Voeg de appelstroop toe. Breng de saus aan de kook en breng op smaak met zout en peper.

Schenk de saus over de gehaktballen en laat deze voor circa 30 minuten op laag vuur stoven in de saus. Keer de ballen af en toe.

Zelf heb ik de ballen nadat de saus toegevoegd is met gesloten deksel in de garingsoven geplaatst. In deze oven hebben de ballen kunnen garen op 90 graden voor ongeveer 5 uur. Ik heb er in die tijd geen omkijken naar gehad.

Serveer met aardappelpuree en witlof.

Smullen maar!

Cheesecake met blauwe bessen



Het was een mistige zondag. Ik vroeg mij af of de zon nog wilde doorbreken. Een ideale dag om weer in de keuken te staan en wat lekkers te bereiden. Het werd een cheesecake met blauwe bessen. Een eenvoudig te maken taartje geïnspireerd door 24kitchen, Rudolph van Veen.

In mijn diepvrieslade zitten nog voldoende doosjes met blauwe bessen. In halfbevroren toestand is dit fruit gemakkelijk te verwerken. Nadat de cheesecake uit de oven komt en dan eerst voldoende is afgekoeld, heb ik het taartje in de koelkast gezet om nog verder te koelen. 's Avonds na het diner heb ik dit als toetje geserveerd met een toef slagroom.

Cheesecake met blauwe bessen

Ingrediënten voor de bodem:

90 gram hazelnoten
200 gram bloem
90 gram witte basterdsuiker
1 snuf zout
125 gram koude boter

Ingrediënten voor de vulling:

500 gram roomkaas op kamertemperatuur
185 gram poedersuiker
2 eetlepels bloem
3 eieren
60 milliliter slagroom
1 vanillestokje
150 gram blauwe bessen

Attributen:

Bakpapier
Boter om in te vetten
Springvorm van 20 centimeter doorsnede
Keukenmachine
Standmixer

Werkwijze:

Voor de bodem:

Beboter de springvorm en bekleed de zijkant met een vel keukenpapier.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Rooster de hazelnoten in de oven voor circa 12 minuten. Laat afkoelen en maal de noten fijn in een keukenmachine.
Meng de bloem met de hazelnoten, basterdsuiker en het zout. Snijd de koude boter in blokjes en meng met de vingertoppen door het bloemmengsel.
Kneed tot een soepel deeg. Breng het deeg in de springvorm en druk goed aan.

Voor de vulling:

Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit.
Klop de roomkaas in een standmixer smeuïg. Voeg de poedersuiker, bloem, eieren, room en het vanillemerg erdoor heen.
Spatel de blauwe bessen door het mengsel en verdeel de vulling over de bodem.

Bak de cheesecake in ongeveer 1 uur gaar in de oven.

Laat de cheesecake eerst afkoelen in de vorm. Zet de cake in de koelkast tot gebruik.

Smullen maar!

woensdag 8 oktober 2014

Bramen-kokos koek



Wie wat bewaard heeft wat. Op het eind van de zomer heb ik een aantal malen blauwe bessen rechtstreeks bij een fruitteeltbedrijf gekocht. Een deel daarvan heb ik direct verwerkt in diverse gerechten en een deel heb ik ingevroren voor later gebruik. Zo ook met de bramen voor deze koek. Het recept voor de traktatie voor mijn verjaardag kwam ik tegen op de Carolines blog. Niet alleen de gemaakte foto van haar koek is fantastisch maar mijn verwachting dat het wel snor zit met de smaak van haar recept heeft mij aangespoord tot het bakken van deze plaatkoek. En inderdaad: het is een heerlijke koek.

Bramen-kokos koek

Ingrediënten:

250 gram zelfrijzend bakmeel
25 gram havermout
230 gram lichtbruine basterdsuiker
200 gram koude boter (in blokjes)
75 gram gemalen kokos
2 eieren (los geklopt)
350 gram bramen

Attributen:

Bakvorm 24 x 24 centimeter
Bakpapier
Satéprikker

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 165 graden). Vet een vierkant bakblik in en bekleed deze met bakpapier.

Doe het bakmeel, de havermout en suiker in een grote kom en meng. Doe de blokjes boter erbij en maak er al wrijvend met je vingertoppen een kruimeldeeg van. Meng de kokos er door en zet 125 gram van het kruimeldeeg apart voor de kruimellaag.

Doe de losgeklopte eieren bij het overige deeg en meng dit goed doorelkaar.

Verdeel het kruimeldeeg met de achterkant van een lepel in de bakvorm. Verdeel de bramen erover en strooi het achtergebleven kruimeldeeg er op.

Zet de vorm in de oven en bak 60 tot 75 minuten tot de bovenkant goudbruin is en een satéprikker er schoon uitkomt. Laat de koek afkoelen in de vorm.

Til de koek uit de vorm en snijd in 16 vierkanten.

Smullen maar!


dinsdag 7 oktober 2014

Pruimencake



De pruimentijd is eigenlijk al over. Gelukkig vond ik bij de groenteboer nog mooie, zachte en zoete pruimen om deze cake te maken voor mijn verjaardag. Al eerder heb ik een cake gebakken met dit recept als basis. Het recept zelf komt van de Carolines blog. Alle keren was het een succes: zowel de kersencake als de abrikozencake vielen beide goed in de smaak. Dit bracht mij ertoe om weer een cake te bakken, maar dan met pruimen.

Een bijkomstig voordeel was dat ik deze cake samen met een ander baksel makkelijk op de fiets kon meenemen naar mijn werk om te trakteren.

Pruimencake

Ingrediënten:

205 gram patentbloem
2 theelepels bakpoeder
0,25 theelepel zout
0,25 theelepel kardemonpoeder
70 gram ongezouten boter (op kamertemperatuur)
150 gram lichtbruine basterdsuiker
2 grote eieren
80 milliliter zonnebloemolie
rasp van 1 sinaasappel
1,5 theelepel vanille-extract
8 pruimen, door de helft en ontpit

Attributen:

bakblik 20 x 20 centimeter
mixer
spatel
satéprikker


Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 165 graden). Vet het bakblik in met boter en bekleed deze met bakpapier.

Meng de bloem, bakpoeder, zout en kardemonpoeder in een kom.
Klop met de mixer op medium snelheid de boter in 3 minuten zacht en romig. Voeg de suiker toe en mix 2 minuten.
Voeg één voor één de eieren toe en mix na ieder ei minstens 1 minuut totdat deze in z'n geheel is opgenomen.
Voeg de zonnebloemolie, de sinaasappelrasp en het vanille-extract toe en mix op medium snelheid goed door.
Voeg de droge ingrediënten toe en zet de mixer op langzame snelheid en mix tot alles goed gemengd is. Ga met een spatel langs de kant van de kom, zodat alles meegenomen en goed gemengd wordt.

Verdeel het deeg in de bakvorm en strijk het glad. Verdeel de halve pruimen over het deeg in vier rijen van vier. Duw de pruimen een beetje aan.

Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de cake in 40 minuten gaar en mooi bruin. Controleer met een satéprikker of deze er schoon uitkomt.

Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm en haal hem er dan uit om verder af te koelen op een rooster. Snijd de cake in acht stukken.


Smullen maar!




maandag 6 oktober 2014

Gestoofde rundersukade met salsa verde




Een dag in het teken van bakken en braden. Ik was het al van plan, want voor mijn verjaardag wil ik een taart en cake bakken voor diegene die een een kopje koffie komen drinken en om uit te delen op kantoor. Maar ook heb ik een paar prachtige sukadelapjes gebraden.

Het ouderwetse draadjesvlees en deze lapjes zijn één onze favorieten om te nuttigen bij een gewone Hollandse maaltijd met een lekkere kruimige aardappel. Dit recept is nieuw voor mij. Ik kreeg gisteren een kookboekje van mijn moeder "Het vleesboek" van Delicious. Dit boekje had mijn moeder gewonnen bij een loterij, maar omdat zij zelf niet meer zo uitgebreid kookt, gaf zij dit door aan mij. Het toeval wilde dat ik afgelopen zaterdag een paar mooie lapjes bij de slager had gekocht. In het kookboekje vond ik het dit recept. Dat moest natuurlijk direct ten uitvoer gebracht worden.

In het onderstaande recept geef ik de beschrijving vanuit het kookboekje. Dit in afwijking van mijn eigen methode om vlees te stoven. Sinds enige tijd beschik ik over een garingsoven. Nu braad ik 's morgens vroeg het vlees aan, voeg bouillon of een ander nat toe, zorg dat het vlees helemaal onder het vocht staat en plaats het in de garingsoven. Deze oven kent 4 standen: 30, 60, 90 en 110 graden. Op stand 3 (90 graden) blijft de pan met gesloten deksel rustig de hele dag staan. In het begin keek ik nog wel eens om te kijken of alles naar wens verliep, maar dat is echt niet nodig. De temperatuur blijft onder de 100 graden dus koken doet het niet. Er gaat geen vocht verloren en ook de geur en smaak blijven in de pan. Pas 30 minuten voor de maaltijd geserveerd gaat worden, voeg ik de groenten toe, laat de pan even aan de kook komen en plaats hem weer terug in de garingsoven. Het resultaat is verrukkelijk. Zo mooi en mals vlees!


Gestoofde rundersukade

Ingrediënten:

1 kilo rundersukade
2 eetlepels olijfolie
1 liter runderbouillon
3 takjes tijm
1 laurierblad
250 gram sjalotten (in vieren gedeeld)
250 gram kastanje champignons (in vieren gedeeld)
1 winterwortel (geschild en in plakjes gesneden)

Salsa Verde

Ingrediënten:

50 gram grof gesneden bladpeterselie
1 grof gehakte knoflookteen
1 eetlepel kappertjes
4 grof gehakte ansjovisfilets
2 grof verkruimelde beschuiten
1 eetlepel rodewijnazijn
6 eetlepels extra vierge olijfolie


Attributen:

Braadpan
Vlamverdeler
Keukenmachine

Werkwijze:

Dep het vlees droog en bestrooi met zout en peper naar smaak. Braad de sukadelapjes in een braadpan in 5 minuten rondom bruin in de olijfolie.

Verwarm de bouillon en voeg deze met de tijm en laurier toe aan het vlees. Breng het gerecht weer aan de kook.

Laat het vlees op laag vuur (gebruik de vlamverdeler) in ongeveer 4 uur gaar stoven met de deksel op de pan.

Maak ondertussen de Salsa verde. Meng alle ingrediënten in een keukenmachine. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Voeg na ongeveer 3,5 uur de sjalot, champignons en de wortel toe en stoof de groeten nog ongeveer 30 minuten mee in het stoofvocht tot ze zacht en gaar zijn.

Neem het vlees uit de pan. Verdeel de groeten en wat bouillon over diepe borden en leg de plakken vlees erop. Lepel de salsa verde erover en bestrooi met versgemalen zwarte peper.

Serveer met kruimige aardappelen.

Smullen maar!

zondag 5 oktober 2014

Pittige Viskoekjes



Als label bij dit gerecht heb ik aangegeven Vis, Tussendoor en Tapas. Eigenlijk weet ik het niet precies te duiden. Ik heb dit gerecht gemaakt omdat het mij wel lekker leek om te eten bij een borreltje of een glas wijn. Als Tapas, maar ja ik heb dit gerecht als zodanig in Spanje niet gezien als een Tapas. Mag het dan wel de een label Tapas meekrijgen. Ik denk van wel.

Het recept komt uit een tijdschrift, maar ik weet niet meer precies uit welke. Tijdens een tandartsbezoek heb ik dit recept, om de tijd te doden in de wachtkamer, met mijn telefoon gefotografeerd en omdat de ingrediënten mij wel aantrokken. Nu ik het uiteindelijk gemaakt hebt, vind ik het zeer geslaagde Tapas. Een aanrader voor bij een glas wijn of een biertje. In een oogwenk staan deze viskoekjes op tafel.

Pittige Viskoekjes

Ingrediënten:

3 sneetjes volkoren brood
1/ rode uit (gesnipperd)
300 gram witvis (in grove stukken)
2 theelepels rodecurrypasta
1 eetlepel vissaus
1 theelepel sesamolie
1/2 theelepel suiker
5 gram verse koriander
1 kleine wortel (geraspt)


Attributen:


Keukenmachine
Bakplaat of teppan yaki

Werkwijze:

Maal het volkorenbrood in een keukenmachine tot fijne kruimels.

Voeg de gesnipperde rode ui en de witvis toe aan de broodkruimels. Maal tot de vis is fijngemalen. Voeg de rodecurrypasta, de vissaus, de sesamolie en de suiker toe. Maal fijn tot er een bal ontstaat.

Voeg de verse, gehakte koriander en de wortel toe en maal totdat alles gemengd is.

Maak met vochtige handen visballetjes zo groot als een walnoot. Druk de balletjes plat tot koekjes.

Bak de viskoekjes circa 3 minuten aan beide zijde op de bakplaat.

Serveer met hete Chilisaus.

Smullen maar!