dinsdag 30 september 2014

Zoetzuur varkensvlees met bosui



Het was moeilijk opstarten na mijn vakantie naar Spanje. De vermoeidheid zat nog in mijn lijf. Niet alleen in de benen, maar ook in mijn hoofd. Ik heb zoveel moois gezien in de prachtige steden in Andalusië: Cadiz, Jerez, Sevilla, Cordoba en Granada. Maar ook een stukje Engeland: Gibraltar. En enorm veel foto's geschoten van alle bezienswaardigheden. Ik denk dat ik alle items van de Werelderfgoedlijst in dit deel van Spanje nu wel gezien heb. De vakantiekiekjes moesten geordend worden en daar ging best wel veel tijd in zitten. Keuzes maken vind ik altijd erg lastig.

Nu ik weer geacclimatiseerd ben, ga ik over tot de orde van de dag. Werken, koken en sporten. Werken, omdat er brood op de plank moet komen, Koken, omdat brandstof nodig is om te blijven werken. Sporten, omdat er na de vakantie weer enkele kilootjes weggepoetst moeten worden. Om dit laatste iets te versnellen koos ik voor het avondeten een slank gerecht uit de Allerhande van maart 2014. Een bijkomstigheid is dat dit makkelijk te bereiden is en erg smaakvol.

Zoetzuur varkensvlees met bosui

Ingrediënten:

300 gram varkenshaas
2 eetlepels wokolie
3 eetlepels gembersiroop
3 eetlepels limoensap
2 tenen knoflook
200 gram sugarsnaps
250 gram cherrytomaten
1 Spaanse peper
250 verse ananasstukjes
3 bosuitjes
zout en peper naar smaak

Attributen:

wokpan
schuimspaan


Werkwijze:

Snijd de varkenshaas in plakjes. Verhit de olie in een wok en voeg de varkenshaas, 1 eetlepel gembersiroop, 1 eetlepel limoensap, de knoflook en wat zout toe. Roerbak 2 minuten. Neem met een schuimspaan uit de pan.

Doe de sugarsnaps en de rest van de gembersiroop en het limoensap in de wok en roerbak 4 minuten op hoog vuur. Voeg de tomaten, ananasstukjes en varkenshaas toe en roerbak nog 2 minuten.

Snijd de bosuitjes in schuine stukjes, voeg toe en wok deze nog even in de wokpan.

Serveer maar witte rijst.


Smullen maar!

dinsdag 2 september 2014

Runderstoof met artisjok en paprika



Op het snijvlak van twee jaargetijden zijn er vele mogelijkheden om een gerecht te bereiden. De volle smaken van de herfst lonken alweer, maar echt afscheid van de zomer wil ik nog niet nemen. In deze maaltijd komen de seizoenen bij elkaar. Stoofvlees; toch typisch een najaars- of zelfs wintergerecht; Artisjok, een product uit de nazomer; Paprika, een zomerse groente. De artisjokken welke ik hier gebruik zijn niet vers en komen uit blik. Maar het gaat om het idee.

Het recept komt uit het septembernummer van Foodies. Weer heeft dit blad mij kunnen verleiden en met wat aanpassingen staat er wederom een verrukkelijke maaltijd op tafel.

Runderstoof met artisjok en paprika

Ingrediënten: (voor 4 personen)

1 kilo uien
2 teentjes knoflook
1 kilo runderriblappen
3 eetlepels boter
zout en peper naar smaak
0,5 liter chianti
500 milliliter heet water.
1 dessertlepel suiker
2 laurierblaadjes
1 blik artisjokharten (425 milliliter)
2 rode paprika's
400 gram penne rigate

Attributen:

braadpan
keukenpapier

Werkwijze:

Pel en snipper de uien en de knoflook. Dep het vlees met keukenpapier droog en snijd in grote stukken.

Verhit de boter in een braadpan en braad het vlees in porties op hoog vuur rondom bruin. Breng op smaak met zout en peper. Braad de uien en knoflook op een lager vuur glazig in het achtergebleven braadvet. Voeg het vlees weer toe.

Blus het vlees-uimengsel af met de chianti en laat nog 3 minuten koken. Voeg 500 milliliter water toe en breng aan de kook. Voeg de laurierblaadjes toe en stoof afgedekt minimaal 2,5 uur op een zeer laag vuur.

Spoel de artisjokharten met water en laat uitlekken. Halveerde harten. Was de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd in repen. Voeg de artisjokharten en repen paprika na 1,5 uur gaartijd aan het vlees-uimengsel toe en laat deze nog 1 uur meegaren.

Haal het vlees en groenten uit de pan en laat het nat voor de helft inkoken. Voeg het vlees en groentenmengsel weer toe. Breng op smaak met zout, peper en eventueel nog wat suiker.

Kook de penne rigate volgens de gebruiksaanwijzing gaar.

Serveer met een Italiaanse salade en een glas chianti.

Smullen maar!