maandag 30 juni 2014

Maiskoekjes



Een gerecht gemaakt op de plancha of wel teppan yaki. Met mijn nieuwe fornuis heb ik allerlei mogelijkheden om diverse kooktechnieken te gebruiken. Eén van de redenen waarom ik voor een fornuis van Westahl heb gekozen is dat deze uitgebreid kon worden met een plancha. Op deze bakplaat kan men bakken zonder vet; van eenvoudige tot verfijnde gerechten. Vele ingrediënten kunnen er op de plaat bereid worden. Intussen ben ik al aan het experimenteren geweest: hamburgers, een stukje vis en zelfs garnalen. Dit alles kan zonder gebruik van extra olie of bakvet op de plaat gelegd worden. Kleine pannenkoekjes lenen zich hier ook uitstekend voor.

Een pittig en goed gevuld pannenkoekje had ik gekozen voor vandaag. Deze variant heeft een Oosters smaakje door het gebruik van koriander. Voor deze gelegenheid geserveerd met een fris pittige dipsaus op basis van yoghurt.

Maiskoekjes met yoghurtdip

Ingrediënten voor de koekjes:

100 gram bloem
0,5 theelepel bakpoeder
1 ei, losgeklopt
4 eetlepels halfvolle melk
olijfolie
2 bosuitjes, in dunne ringetjes gesneden
1 rode chilipeper, fijn gehakt
2 eetlepels verse koriander, grof gehakt
1 blikje maiskorrels, uitgelekt (ca. 150 gram)
zout en peper naar smaak

Ingrediënten voor de yoghurtdip:

250 gram volle yoghurt
1 rode chilipeper, fijn gehakt
sap van een halve limoen
3 eetlepels verse koriander, grof gehakt
1 eetlepel honing

Werkwijze:

Meng alle ingrediënten voor de dipsaus. Breng op smaak met vers gemalen zwarte peper en zout.

Verwarm de bakplaat tot 270 graden.

Zeef de bloem en bakpoeder in een kom. Voeg versgemalen peper en zout toe. Meng alles met een vork en maak een kuiltje in het midden. Schenk het ei en de melk hierin. Klop met een grade de bloem geleidelijk door het natte mengsel tot een glad beslag. Voeg 1 eetlepel olie toe en klop opnieuw glad. Voeg eventueel wat melk toe, maar maak het geheel niet te nat.

Meng de bosuitjes, chilipeper, koriander en maiskorrels grondig door het beslag.

Schep voor elk pannenkoekje een volle eetlepel van het mengsel op de hete bakplaat. Bak de koekjes ongeveer 2 minuten aan iedere kant goudbruin.

Serveer de maiskoekjes lauwwarm en geef de yoghurtdip er apart bij.

Smullen maar!




zondag 22 juni 2014

Kersencake



De kersentijd is al weer aangebroken. In de winkel en op de markt zijn de kersen volop verkrijgbaar. Het valt mij op dat er zo weinig kersen van Nederlandse bodem in de winkels verkocht worden. De kersen in de supermarkt komen uit Griekenland vandaan. Deze waren behoorlijk groot en nogal rood. Bij de groentenboer kwam de voorraad uit Frankrijk. Deze oogden al wat mooier en waren dieper rood van kleur. Maar toch wilde ik dit weekend nog geen kersen kopen. Deze kersen konden mij nog niet verleiden.

Het was maar goed dat ik niets gekocht had, want ik werd verrast met een hele zak kersen. Zo vanuit de boomgaard, mooi van kleur en volrijp. Wat een cadeautje. Hiermee weet ik wel raad. Allereerst had ik een clafoutis van kersen gemaakt en als toetje geserveerd na de avondmaaltijd.

Daarna had ik nog voldoende kersen over om deze cake te maken. Dit smaakvolle recept komt van Caroline .

En zelfs na het bakken van deze cake had ik nog kersen over. Maar niet voor lang, want deze laatste heb ik samen met mijn man uit het handje opgegeten. Heerlijk: echte Hollandse kersen, niet te versmaden.


Kersencake


Ingrediënten:

200 gram bloem
1 theelepels bakpoeder
0,25 gram zout
70 gram roomboter, op kamertemperatuur
150 gram lichtbruine basterdsuiker
2 eieren (L)
80 milliliter zonnebloemolie
rasp van 1 limoen
1,5 theelepel vanille extract
250 gram ontpitte kersen

Attributen:

vierkant bakblik van 20 cm
Bakpapier
Mixer
Spatel

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht 165 graden). Vet een vierkant bakblik in en beleg dit met het bakpapier. Laat het papier overhangen.

Meng de bloem met het bakpoeder en het zout. Zet dit apart.

Mix de boter met een elektrisch mixer tot hij zacht en romig is. Voeg de suiker toe en mix nog 2 minuten. Voeg dan één voor één de eieren toe en mix na iedere toevoeging goed tot alles opgenomen is.

Meng op matige snelheid de zonebloemolie, het vanille extract en de geraspte limoenschil. Zorg ervoor dat alles goed opgenomen is. Het deeg ziet er zijde-achtig uit.

Meng op laagste snelheid de bloem erdoor. Verdeel het deeg in de vorm en schikt de ontpitte kersen er bovenop.

Bak de kersencake ongeveer 40 minuten in de oven totdat deze mooi bruin van kleur is. Check met een satéprikker of deze er droog en schoon uitkomt.

Laat de cake 15 minuten afkoelen en haal de cake dan uit de vorm. Laat de cake verder afkoelen op een rooster.

Smullen maar!
.

maandag 16 juni 2014

Kletskoppen



Koffievisite vandaag. Mijn nieuwe keuken showen en lekker bijpraten over van alles en nog wat. Even dacht ik nog een taart of cake te bakken om onder het genot van een kopje koffie te nuttigen. Maar toen kreeg ik een ander toepasselijk idee voor een koekje. Een kletskop. Dit ouderwetse koekje past wel voor deze gelegenheid.

Het recept komt uit het boekje "Koekje" Jonah Freud. Hierin staan vele koekjes beschreven die van alles te maken hebben met de Hollandse traditie. De schrijfster maakt gebruik van recepten van Cees Holtkamp en Kees Raat, beiden experts in het bakken.

Kletskoppen

Ingrediënten:

30 gram zachte boter
100 gram witte basterdsuiker
20 gram melk
1 mespuntje kaneel
1 mespuntje zout
30 gram fijngehakte blanke amandelen
50 gram gezeefde zeeuwse bloem

Werkwijze:

Meng de boter met de basterdsuiker en de melk. Roer de kaneel, het zout en de gehakte amandelen erdoor.

Meng de bloem erdoor en kneed het tot een egale deegbal. Laat het deeg afgedekt 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 200 graden (heteluchtoven 180 graden).

Rol van het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad pillen van 1 centimeter dik. Snijd de pillen in plakjes van 1 centimeter en leg deze op een licht ingevette bakplaat. Druk ze iets plat. Houd genoeg ruimte tussen de koekjes. De kletskoppen vloeien uit tijdens het bakken.

Bak de koekjes enkele minuten (ongeveer 4 tot 6 minuten).

Haal de kletskoppen direct na het bakken met een plamuurmes van de bakplaat en laat ze afkoelen op het aanrecht.

Bewaar de koekjes in een afgesloten koektrommel.

Smullen maar!

zondag 15 juni 2014

Albondigas en salsa de chile



Een traktatie voor een goede vriendin. Zij is vandaag jarig en ik wilde graag een persoonlijk cadeautje geven. Niet zomaar een bloemetje of een flesje wijn. Al weet ik wel dat zij dit ook zou waarderen, maar ik vind het gewoonweg lekkerder en nu kan ik er ook nog van profiteren. Deze tapas combineert goed met een koel glaasje rosé. Het wordt dus gezellig en erg smakelijk vanmiddag.

Dit recept komt uit een bundel van 12 andere Spaanse hapjes. Enig jaren geleden heb ik met collega's en aanhang een culinaire avond beleefd bij Het Kook College. Twee aan twee hebben we tijdens de workshop allerlei hapjes bereid en daarna gezamenlijk gegeten. De avond was onder professionele begeleiding en om de afwas hoefden wij ons niet druk te te maken. Dat is vandaag wel anders. Al het snij- en hakwerk heb ik zelf gedaan en daarna was de afwas voor mij. Gelukkig heb ik wel een vaatwasmachine tot mijn beschikking.

Albondigas en salsa de chile
Gehakt in chilisaus (16 stuks)

Ingrediënten: voor de saus

2 eetlepels olijfolie
3 Spaanse pepers
3 tenen knoflook
1 ui
10 tomaten

Ingrediënten: voor het gehakt

500 gram gemengd gehakt
2 Spaanse pepers
2 sjalotten
2 tenen knoflook
0,5 rode paprika
0,5 theelepel nootmuskaat
2 eieren
4 eetlepels paneermeel
0,5 eetlepel zout

Werkwijze: voor de saus

Breng een ruime pan met water aan de kook, kerf de tomaten oppervlakkig in, dompel de tomaten 30 seconden in kokend water, spoel ze koud en verwijder de schil. Hak de tomaten in grove stukken.

Hak de pepers, knoflook en ui fijn.

Verhit 2 eetlepels olie in een ruime braadpan, bak hierin de peper, knoflook en ui. Voeg de ontvelde tomaten toe en laat het gehel minimaal 5 minuten inkoken. Breng op smaak met zout.


Werkwijze: voor het gehakt

Hak de halve paprika, de pepers, de sjalotten en tenen knoflook fijn.

Maak het gehakt aan met het paneermeel, nootmuskaat, eieren, zout en de fijngehakte paprika, knoflook, sjalotten en pepers.

Vorm kleine balletjes van het gehakt en breng ze voorzichtig in de saus. In het begin niet roeren. Laat de balletjes in 25 minuten gaar worden.

Serveer de balletjes met de saus en een stuk stokbrood.


Smullen maar!



woensdag 11 juni 2014

Mediterrane maaltijdsoep met pangasius



Op verzoek heb ik vandaag een maaltijdsoep op tafel gezet. Manlief kijk regelmatig met mij mee in de vele kookboeken en tijdschriften die in huis zijn. Het gebeurd dan weleens dat hij een voorstel doet en vraagt of ik zijn suggestie voor de avondmaaltijd wil bereiden.

Met zijn idee voor de maaltijd van heden had ik geen enkel probleem. Het recept uit de Allerhande van mei 2014 zag er zo smaakvol uit, dat ik direct zwichtte en op zijn keuze in ging.

In het recept staat weliswaar een bereidingstijd voor de soep van 15 minuten, maar daar ben ik wat van afgeweken. Ik heb er wat langer de tijd voorgenomen. De pan met soep heeft al met al ruim drie kwartier heel zachtjes staan pruttelen. De smaken van de chorizo en de gegrilde paprika kunnen dan volop "rijpen". Het eindresultaat was deze overheerlijke, boordevolle soep en onder begeleiding van een stukje stokbrood met recht een hele maaltijd.

Mediterrane maaltijdsoep met pangasius

Ingrediënten:

1 potje gegrilde rode paprika (295 gram)
1 eetlepel olijfolie
75 gram chorizo (in blokjes gesneden)
3 theelepels gedroogde oregano
300 gram gesneden prei
1 fles passata di pomodoro (720 milliliter)
1 blik linzen (uitgelekt 400 gram)
500 milliliter water
300 gram pangasiusfilet
Peper en zout naar smaak

Werkwijze:

Laat de paprika uitlekken en snij in reepjes.

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een soeppan. Bak de chorizo, oregano en prei 2 minuten op hoog vuur in de olie.

Voeg de passata, linzen en 500 milliliter water toe aan het chorizomengsel. Breng aan de kook. Laat de soep 8 minuten op middelhoog vuur koken en roer regelmatig.

Snijd de vis in stukken en voeg dit toe aan de soep. Laat de soep nog 4 minuten koken. Neem de pan van het vuur en breng op smaak met vers gemalen zwarte peper en eventueel zout.

Serveer de soep met stokbrood en kruidenboter.

Smullen maar!

maandag 9 juni 2014

Koriander Komkommersalade



Deze salade van komkommer met verse koriander moet natuurlijk ook geplaatst worden op mij blog. Gisteren stond de langzaam gegaarde zalm op het menu welke werd begeleid door dit gerecht. Chefkok Patrick Boisjot toonde tijdens de workshop in Tul en 't Waal op een Lachance fornuis hoe verschillende gerechten gemaakt konden worden en gaf enthousiast uitleg over de smaken en combinaties die tijdens deze clinic geserveerd werden. Ik absorbeerde alle informatie, noteerde de wetenswaardigheden op een notitieblok. Nu kan ik er volop gebruik van maken door zelf de gerechten op tafel te zetten.

In de syllabus van de kookworkhop staan nog meer gerechten die de moeite waard zijn om te delen. Dus binnenkort zal dit vanzelf een vervolg krijgen.

Koriander Komkommersalade

Ingrediënten: voor 4 personen

3 komkommers
1 theelepel rode peper vlokken
1 tray ijsblokjes
1 rode ui
3 centiliter witte wijnazijn
1 hand koriander
suiker
zout

Attributen:

Dunschiller
Schaal
Koksmes
Kom/schaal

Werkwijze:

Schil de komkommer. Schaaf met behulp van een dunschiller (of kaasschaaf) lange stroken, zoals tagliatelle, van de komkommer. Gebruik alleen het vruchtvlees en stop zodra je de zaadlijst ziet verschijnen.

Snijd of schaaf de rode ui in dunne ringen. Spoel de uiringen af met koud stromend water.

Hak de koriander met behulp van een koksmes.

Doe de komkommerstroken en de uiringen in een schaal. Bestrooi met zout, rode peper vlokken, gehakte koriander, witte wijnazijn en de ijsblokjes.

Laat het geheel minstens een uur intrekken.

Laat het geheel uitlekken boven een nieuwe kom/schaal. Zet de uitgelekte komkommer en het vocht apart in de koelkast tot het moment van serveren.

Plaats de komkommerstroken op een bord en serveer het vocht apart in een glaasje of kopje.


Smullen maar!

zondag 8 juni 2014

Langzaam gegaarde zalm



Met de aankoop van mijn nieuwe fornuis kreeg ik ook een kookworkshop cadeau. Of eigenlijk een masterclinic. Onderleiding van de Franse chefkok Patrick Boisjot werd een heerlijk menu klaargemaakt bij de Nederlandse importeur Bos Fornuizen op een Lacanche formuis. Allerlei heerlijke recepten werden bereid en daarna mochten alle deelnemers aan tafel om gezamenlijk de gemaakte recepten te verorberen. Een van de recepten was deze langzaam gegaarde zalm.

Met behulp van de garingsoven kreeg de zalmmoot de gelegenheid op gepaste wijze tot garing te komen. Niet meer dan 90 graden en dan ongeveer 45 minuten. Het resultaat is een fanastische smaak explosie en een prachtige structuur van de zalm.


Langzaamgegaarde zalm

Ingrediënten: voor 4 personen

1 gefilleerde zalmmoot van ongeveer 500 gram
20 gram bruine basterdsuiker
20 gram Oestersaus
10 gram grof gemalen zout
5 gram rode peperkorrels
5 gram venkelzaad (heel)

Attributen:

Bakpapier


Werkwijze:

Snijd de zalmmoot over de lengte in twee, zodat 2 zijdes van ongeveer 6 cm ontstaan.

Plaats elke zijde op een stuk bakpapier.

Meng de Oestersaus met de bruine suiker. Besmeer de zalmstukken met het mengsel en strooi de venkelzaadjes en het zout over alle zijdes.

Wikkel iedere zijde heel strak in een deel van het bakpapier en plaats beiden in een ovenschaal. Laat de ingewikkelde zijdes, buiten de koelkast, ongeveer 1 uur rusten.

Verwarm de garingssoven voor tot 80 tot 90 graden.

Plaats de ovenschaal in de oven voor ongeveer 30 tot 40 minuten, afhankelijk van de dikte van de zalmdelen. Controleer de garing na 30 minuten. De zalm mag niet overbakken zijn. De kleur moet ongeveer de originele kleur zijn, nog roze en het vlees moet ietwat uitelkaar vallen, maar zeker niet te hard (niet gaar) zijn.

Verwijder het bakpapier en snijd de rol in stukken van ongeveer 2 centimeter.

Serveer met een frisse komkommersalade.

Smullen maar!







dinsdag 3 juni 2014

Roergebakken asperges



Nogmaals, ik kan er geen genoeg van krijgen. Vandaag weer op het menu: Asperges, maar dan in een Oosterse variant. Omdat het zo lekker is.

Roergebakken asperges

Ingrediënten voor 4 personen

600 gram kipfilet
500 gram witte asperges
250 gram groene asperges
1 serehstengel
6 teentjes knoflook
1 stukje gemberwortel (3 centimeter)
1/2 halve theelepel zout
1 theelepel versgemalen zwarte peper
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel limoensap
1 rode peper
50 gram peultjes
3 lenteuitjes
2 eetlepels oestersaus
2 eetlepels rijstwijn
1/2 eetlepel bruine basterdsuiker
2 eetlepels Thaise vissaus
4 eetlepels arachide olie

Attributen:

Aluminiumfolie

Werkwijze:

Snijd de kipfilet in dunne plakjes. Snijd het onderste witte deel van de serehstengel zo klein mogelijk. Snijd de knoflook zo klein mogelijk. Schil het stukje gemberwortel en snijd het in dunne plakjes en daarna in smalle reepjes.

Doe de sereh, de helft van de knoflook en de helft van de gemberwortel in een kom. Voeg zout en peper, de sojasaus en limoensap toe. Roer goed door en schep de plakjes kipfilet erdoor. Dek de kom af en zet deze minstens 1 uur in de koelkast.

Schil de witte asperges met een dunschiller en snijd het houten uiteinde eraf. Snijd van de groene asperges ook de houten uiteinde af. Snijd de asperges schuin in stukken van 3 centimeter.

Breng een pan water aan de kook en doe de witte asperges erin. Voeg na 4 minuten de groene asperges toe. Zet het vuur uit na 8 minuten totale kooktijd en laat nagaren voor ongeveer 10 minuten afgedekt met een deksel. Schep de asperges uit de pan en laat op een schone theedoek uitlekken.

Halveer de rode peper in de lengte en verwijder zaad en zaadlijsten. Hak de peper zo fijn mogelijk. Verwijder de puntjes van de peultjes en snijd ze doormidden. Maak de lenteuitjes schoon en snijd ze in stukken van twee centimeter.

Verhit drie eetlepels olie in een wok en bak hierin de gemarineerde plakjes kipfilet rond bruin. Schep ze dan met een schuimspaan uit de wok zet even apart afgedekt met aluminiumfolie.
Voeg een eetlepel olie toe en fruit hierin de achterghouden gehakte knoflook gedurende een minuut. Voeg de fijngehakte rode peper en de achtergehouden gember toe.

Doe de oestersaus, rijstwijn en bruine suiker erbij en breng aan de kook. Doe de Thaise vissaus erbij, roer om en proef of er eventueel nog wat vissaus moet worden toegevoegd.

Voeg de asperges, peultjes en de lenteuitjes toe aan de wok en roerbak dit mengsel kort. Doe de gebakken kipfilet erbij en schep voorzichig om tot alles goed warm is.

Serveer met gestoomde witte rijst en emping.

Smullen maar!