dinsdag 29 april 2014

Sukadelapjes



Een ouderwets stukje vlees op het menu vanavond. Een sukadelapje zoals mijn moeder altijd maakt. Een lekkere, eenvoudige bewerking van dit bijna vergeten stukje van de koe. De bewerking vergt wel wat tijd, dus even snel aanbraden vlak voor het opdienen is er niet bij. Het vlees moet wel de tijd krijgen en minimaal twee en half uur sudderen. Het liefst maakt ik dit een dag van te voren, dan kunnen de smaken goed intrekken en het vlees wordt met dit extra nachtje in zijn eigen vocht nog smeuïger.
Combineert heel goed met een lekkere kruimige aardappel en sperzieboontjes.

Sukadelapjes

Ingrediënten:

4 sukadelapjes
2 medium uien, in halve ringen gesneden
2 eetlepels bloem
50 gram boter
1 liter runderbouillon van twee blokjes
4 eetlepels azijn
1 blikje tomatenpuree van 70 gram
2 laurierblaadjes
Peper en zout naar smaak

Attributen:
Aluminiumfolie

Bereiding:

Laat de lapjes eerst op kamertemperatuur komen en bestrooi met versgemalen peper en eventueel wat zout.

Verwarm 1 liter water en voeg de bouillonblokjes toe. Laat even koken (sudderen) tot gebruik.

Laat de boter smelten en verhit totdat het schuim bijna verdwenen is. Braad het vlees om en om in ongeveer 5 minuten gaar. Haal het vlees uit de pan en wikkel de lapjes even in aluminiumfolie om deze warm te houden.

Bak de uiringen in het achtergebleven braadvet lichtbruin. Voeg de bloem toe en bak het geheel voor ongeveer 3 minuten.
Voeg de hete bouillon, azijn, tomatenpuree en de laurierblaadjes toe en breng aan de kook. Voeg het vlees toe en laat met de deksel op de pan voor minimaal 2,5 uur heel zachtjes sudderen.


Smullen maar!

maandag 28 april 2014

Soesjes met zalmmousse



Het is altijd een leuke bezigheid om soesjes te maken. De receptuur is eenvoudig: 100 + 100 + 100 + 100 + 4 = een goed soezendeeg. Verder is het opletten of het deeg wel gaar is, want anders willen de soesjes niet rijzen in de oven en blijft het deeg zo plat als een pannenkoek. Dus, heb geduld en blijf twee minuten roeren in het deeg voordat de eieren er in gaan. Eigenlijk kan het niet mislukken.

Vaak maak ik meer soesjes dan ik op dat moment nodig heb. Of ik maak alvast een volle plaat als de oven toch al opgewarmd is voor een ander baksel. De soesjes voor vandaag had ik al eerder gebakken. Op de dag dat ik de Friese Dumpkes bakte, heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook een volle plaat te maken. Na afkoelen verpakte ik de soesjes in een plastic zak en zijn tot gebruik in de vriezer bewaard. Nu moest alleen de vulling gemaakt te worden. Gemak dient de mens.

Soesjes met zalmmousse

Ingrediënten soesjes (30 stuks)

100 gram boter
100 gram water
100 gram melk
100 gram bloem
4 eieren

Ingrediënten zalmmousse

150 gram gerookte zalm
1 halve limoen
200 milliliter slagroom
1 zakje Klop-Fix
2 eetlepels gehakte verse Basilicum
Peper naar smaak


Attributen:

Garde
Bakpapier
Spuitzak
Ronde spuitmond
Koksmes
Gekartelde spuitmond

Werkwijze soesjes:

Verwarm de oven voor tot 210 graden (heteluchtoven 185 graden).

Verhit al roerend het mengsel van de boter, melk en water totdat het kookt. Haal de pan van het vuur en klop de bloem er door. Zet de pan weer terug op laag vuur en blijf roeren, na ongeveer twee minuten is het deeg gaar.

Neem de pan weer van het vuur en klop de eieren één voor één door het deeg. Blijf kloppen tot er een gladde massa ontstaat. Breng de massa over in een spuitzak.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat en spuit daar de bolletjes op. Schuif de plaat in de voorverwarmde oven en laat de soezen in ongeveer 20 minuten bakken.
Na afkoeling kunnen de soezen gevuld worden.



Werkwijze zalmmousse:

Hak de zalm met een koksmes fijn. Boen de limoen goed schoon en rasp ongeveer een 1 theelepel van de schil af. Pers een helft van de limoen uit en schenk het sap over de zalmstukjes.

Klop de slagroom met de Klop-Fix stijf. Schep de zalm, de limoenrasp en basilicum door de slagroom. Breng het mengsel op smaak met peper.

Zalmmengsel in een spuitzak met een gekartelde spuitmond overdoen.

Snij met een scherp mes de kapjes van de soesjes af. Vul de soesjes met de zalmmousse en zet de kapjes er weer bovenop.


Smullen maar!

dinsdag 22 april 2014

Krokante aardappelkip



Over het algemeen heb ik geen probleem met het kiezen van een gerecht voor het avondeten. Alleen, sinds ik geabonneerd ben op Foodies, heb ik een enorme keuze. Bijna alles wat er in dit maandblad staat ziet er heerlijk uit. Nu heb ik een veelvoud aan ideeën en dat maakt het voor mij weer moeilijk. Wat zal ik op tafel zetten?
Vandaag heb ik mij laten leiden door “Lekker licht” uit het mei-nummer. Dit was nog maar één voortreffelijke suggestie. Ik zal deze maand vast nog meer lichte en vooral lekkere maaltijden serveren.


Krokante aardappelkip

Ingrediënten:

4 kipfilets
2 eetlepels dijonmosterd
1 eetlepel honing
1 ei
50 gram geraspte Parmezaanse kaas
4 takjes peterselie
5 takjes tijm
225 gram aardappels
50 gram broodkruim
Een beetje kurkuma
Zout en peper
1 ui
500 gram cherrytomaten
4 eetlepels olijfolie

Attributen:

Bakpapier


Werkwijze:


Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtoven 150 graden).

Dep de kipfilets droog en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

Meng voor de korst de mosterd, de honing en het ei.

Rasp de Parmezaanse kaas. Was de peterselie en de tijm en schud ze droog. Pluk de blaadjes van de peterselie en de tijm. Hak de blaadjes fijn.
Schil de aardappels, dep ze droog en rasp ze. Meng de aardappel met de Parmezaanse kaas, de peterselie, de tijm, het broodkruim en kurkuma.

Roer het mosterd-honingmengsel er door. Breng op smaak me zout en peper.

Verdeel het aardappelmengsel gelijkmatig over de kipfilets en druk rondom licht aan.
Bak de kip circa 25 minuten in de oven.

Pel en snipper de ui. Was de tomaten en halveer deze.
Verhit de olie in een pan en bak de ui en de tomaten circa 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper.

Snijd de kip in stukken en serveer met de tomaten en eventueel met een pittige groene salade.

Smullen maar!

dinsdag 15 april 2014

Walnoten-Cranberrytaart




Soms denk je met warme gevoelens terug aan kortstondige ontmoetingen. Om diverse redenen blijven die momenten in je gedachten steeds terugkomen. Dat was bijvoorbeeld vorig jaar het geval toen ik, met mijn collega op doorreis naar het noorden van het land voor de bruiloft van een ex-collega, een tussenstop maakte bij haar ouders voor de avondmaaltijd.

Het was een korte ontmoeting, maar heel gezellig en smakelijk. Het toetje, dat tijdens de snelle maaltijd geserveerd werd, was zo lekker, dat ik via mijn collega om het recept gevraagd heb.

De receptuur is eenvoudig en de voorbereidingen zijn snel gedaan. Het is een kleine moeite geweest om vanavond weer van deze traktatie te genieten.

Walnoten-cranberrytaart

Ingrediënten:

250 gram gepelde walnoten
250 gram suiker
4 eieren
Sap en rasp van 1 citroen
100 gram gedroogde cranberry's
2 eetlepels geschaafde amandelen
4-5 eetlepels poedersuiker, gezeefd
250 milliliter slagroom
2-3 eetlepels cognac


Attributen:

Keukenmachine
Quiche- of taartvorm 24 cm


Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 160 graden).

Maal de noten fijn in de keukenmachine: Niet te lang malen want anders wordt het deeg klef. Voeg eerst de suiker toe en dan de eieren. Meng nog kort door.

Doe het mengsel over in een kom. Voeg 1 eetlepel van het citroensap en -rasp aan het mengsel toe. Schep 2/3 van de cranberry's door het beslag.

Schep het beslag in de vorm en bestrooi met de resterende cranberry's en geschaafde amandelen.

Plaats de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak de taart in 35 minuten goudbruin en gaar. Haal hem uit de oven en laat op een rooster afkoelen.

Bestrooi de taart met de poedersuiker.


Klop de slagroom met de cognac en 2 eetlepels poedersuiker half stijf. Snijd de taart in puntjes en serveer met de cognacroom. Serveer met een stevig kopje espressokoffie.


Smullen maar!

maandag 14 april 2014

Asperges Espuma



Asperges zijn weer volop verkrijgbaar. Door het warme voorseizoen zijn de asperges er erg vroeg bij dit jaar. Al diverse malen dit voorjaar stonden deze groenten op tafel in de keuken van Johanna. In diverse varianten met steeds een andere begeleiding.

Zo ook bij het etentje voor mijn gasten. Nu geserveerd als een amuse bij aanvang van een voorjaarsdiner bij mij thuis. Een prachtige en smaakvolle creatie. De klassieke combinatie van asperges en ei, maar in een ander jasje. En wederom heb ik mij laten inspireren door het kookboekje “Espumas, smaakmakende creams” van Paul Simon.

Asperge-espuma

Ingrediënten (voor 6 personen)

1 ui
250 gram groene asperges
1 theelepel Dijon mosterd
1 eierdooier
1 eetlepel olijfolie
250 milliliter slagroom
Zout en peper
4 eieren
2 eetlepels mayonaise
Sap van 1 citroen
1 rauwe groene asperge

Attributen:

Keukenmachine
Metalen zeef
Sifon
6 amuseglaasjes

Werkwijze:

Pel en snipper de ui. Snijd de houten uiteinde van de asperges. Zet een pan met water en wat zout op het vuur en breng deze aan de kook. Voeg de asperges en de gesnipperde ui hieraan toe en laat 15 minuten sudderen.

Giet het water af en laat de groenten onder koud stromend water schrikken.

Draai de asperges en ui in een keukenmachine fijn met de mosterd, eierdooier en olijfolie. Schep de slagroom er door en passeer door een zeef. Breng op smaak met zout en peper.

Giet de massa in de sifon. Breng 1 of 2 gaspatronen aan (afhankelijk van de grootte van de sifon). Houd de sifon ondersteboven en schud hem krachtig. Zet voor minstens 3 uur in de koelkast.

Kook de eieren hard. Pel ze en scheid de dooiers van het wit. Hak beide grof. Meng de dooier met de mayonaise met citroensap.

Snijd de rauwe asperge in kleine stukjes.

Vervolgens de glaasjes vullen in laagjes: eiwit, asperge-espuma, dooier met mayonaise, asperge-espuma en tot slot de blokjes rauwe asperge en eiwit.


Smullen maar!

dinsdag 8 april 2014

Biologisch volkoren brood



Een bijkomend voordeel van het verbouwen van mijn keuken is, dat ik ook de voorraadkast opnieuw ingedeeld heb. Er is plaatsgemaakt doordat alle non-food een andere plaats heeft gekregen in de nieuwe keukenkastjes. Ik heb nu één grote voorraadkast waarin ik alleen maar etenswaren bewaar.

Alle producten zijn netjes verdeeld over de planken en op alle voorraaddozen met de verschillende soorten suiker en meel etc. heb ik een sticker geplakt waardoor ik in één oogopslag kan zien wat er in zit. Wat dan direct opvalt is, dat er pakjes staan die in een opwelling gekocht maar nog niet verwerkt zijn.

Zo ook het pakje met biologisch dynamisch Broodbakmix volkoren die ik uit nieuwsgierigheid bij de Natuurwinkel heb gekocht. Gelukkig is de houdbaarheidsdatum niet verlopen, dus met een gerust hart heb ik dit brood vandaag gebakken. Heerlijk de geur van vers gebakken brood is weer terug in de keuken.

Wel had ik een probleem met het deeg. Het wilde niet rijzen. Was het te koud in huis? Ik heb van alles geprobeerd, maar van een mooie rijs was geen sprake. Het resultaat is daarom een compact brood; de smaak is voortreffelijk en de korst is lekker krokant.


Biologisch volkoren brood


Ingrediënten:

500 gram Broodbakmix volkoren
300 gram lauw water
Zonnebloemolie


Attributen:

Standmixer
Grote kom voor het rijzen van het deeg
Keukenfolie
Deegroller
Brood bakblik


Bereiding:

Doe de mix met het water in de standmixer en kneed de ingrediënten gedurende 20 minuten tot een deegbal.

Doe de deegbal in een met zonnebloemolie bestreken kom. Dek de kom af met keukenfolie en laat gedurende 40 minuten rijzen bij kamertemperatuur.


Vormen:

Kneed de deegbal kort met de hand. Vorm een busbrood met behulp van de deegroller en breng het over in de bakvorm. Dek de vorm af met keukenfolie en laat wederom 40 minuten rijzen bij kamertemperatuur.


Bakken:

Verwarm de oven voor tot 230 graden (heteluchtoven 200 graden)

Bak het brood 40 tot 45 minuten.

Het brood is gaar als je onderop klopt en je een hol geluid hoort.


Smullen maar!

maandag 7 april 2014

Fryske Dûmkes (Friese duimpjes)




Vandaag heb ik weer alle tijd genomen om mijn nieuwe ovens uit te proberen. Met een nieuw recept voor een 'oud' koekje. Ik noem dit een oud koekje omdat een vergelijkbaar recept al eerder op mijn blog gepubliceerd is. Maar nu heb ik voor een andere receptuur gekozen. De beschrijving komt uit het boek Koekje van Jonah Freud. Geïnspireerd door de beschrijving heb ik ook de video bekeken dat door NRC geplaatst is op www.foodtube.nl waar Cees Holtkamp met zijn kleindochter een uitgebreide demonstratie geeft om de Dûmkes te maken.

Een werkelijk heerlijk koekje is het geworden. Nog lekkerder dan mijn eerdere creatie. Het koste mij moeite er vanaf te blijven en alle koekjes op te eten. De voorraad van deze Dûmkes mag niet te veel slinken want voor aanstaande zondag staat er een gerecht op tafel waarin deze verwerkt gaan worden. De koekjes zijn inmiddels in een luchtdichte pot weggezet in mijn voorraadkast.

Fryske Dûmkes (Friese duimpjes) (volgens recept van Cees Holtkamp)

Ingrediënten:

115 gram roomboter
100 gram witte basterdsuiker
2 gram zout
15 gram melk
1 theelepel rum
1 mespuntje kaneel
1 theelepel anijspoeder
15 gram anijszaad
50 gram gehakte hazelnoten (of amandelen of cashewnoten)
175 gram Zeeuwse bloem
1 theelepel bakpoeder
1 losgeklopt ei

Attributen:

Keukenfolie
Kwastje


Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 160 graden (heteluchtoven 145 graden).

Kneed de boter, suiker, zout, de rum, anijspoeder en -zaad goed door elkaar. Voeg de melk toe, kneed verder door en voeg de noten toe. Daarna kan de bloem met het bakpoeder erbij gedaan worden. Kneed verder tot een homogene massa.

Vorm een plak van het mengsel en verpak dit in keukenfolie. Leg de plak voor een paar uur in de koelkast te rusten.

Haal de plak uit de koelkast en verdeel in vier stukken. Rol van elk deel een ronde pil van ongeveer 2,5 centimeter doorsnede. Druk elke rol een klein beetje plat en bestrijk met behulp van een kwastje het losgeklopte ei er over. Snijd met een mes kleine stukjes van ongeveer 2 centimeter en leg deze op de bakplaat. Bak de dûmkes in de voorverwarmde oven in 15 tot 20 minuten gaar.

Laat de Friese duimpjes op de bakplaat afkoelen en druk nogmaals met de duim de warme koekjes even in.

Smullen maar!

donderdag 3 april 2014

Tartiflette



Twee jaar geleden, op skivakantie met mijn vriendin in de Haute-Savoie, kwam ik dit gerecht al tegen. Het past erg goed in een 'wintersportmenu'. Het is een streekgerecht en na een dag van kou, inspanning en pret liet ik mij deze schotel goed smaken. Ik bedacht mij zelfs nog in de nachtbus naar huis, dat ik het recept maar eens moest opzoeken om het thuis op tafel te zetten. Uiteindelijk kwam het er niet van. De wintersportvakantie was destijds gepland in eind maart begin april en eenmaal thuis was de lente al volop begonnen. De gedachte aan dit recept kwam niet meer naar boven.

Tot deze week bij mijn kaaswinkeltje. Het recept stond op een bord in de winkel gekalkt en mijn gedachten waren direct weer in de Franse bergen. Het basisingrediënt, het Franse kaasje Reblochon Cremier A.O.P. heb ik direct in het winkelmandje gedeponeerd. De aankoop van de andere benodigdheden volgende daarna.

Tot mijn verrassing vond mijn ega, net zoals mijn vriendin tijdens de vakantie, de ovenschotel helemaal niet zo lekker. De overheersende smaak en geur konden hen blijkbaar niet bekoren. Je houdt er van of niet. Ik dus wel! En ik kan het iedereen aanbevelen die deze intense smaak en geuren weet te waarderen.

Tartiflette


Ingrediënten:

2 eetlepels olijfolie
1 kilo vastkokende aardappelen (nieuwe oogst)
2 flinke uien, in stukjes gesneden
2 tenen knoflook, geperst
150 gram gerookte spekblokjes (biologisch)
20 milligram kookroom
1 Reblochon Cremier A.O.P., in dunne plakjes gesneden

Attributen:

Ovenschotel

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven 180 graden).

Kook de aardappels in de schil net gaar en spoel af met lauw water. Snijd de aardappelen in plakjes.
Bak de uien, knoflook en de spekjes zachtjes uit in de olijfolie. Voeg als het mengsel gaar is de kookroom toe.

Vet de ovenschaal met een klein beetje olijfolie in.

Leg in de schaal achtereenvolgens de volgende lagen: 1 laag aardappelen, 1 laag ui- en spekmengsel en 1 laag kaas. Herhaal deze handeling. De laatste laag is de kaas met dien verstande dat de korst naar boven ligt.

Serveer de salade met een groene salade.

Smullen maar!





dinsdag 1 april 2014

Spring rolls



Vaak kom je ze tegen: Op pleinen, bij winkelcentra en stations, de kleine stalletjes waar je Vietnamese loempia's kan kopen. Kleine, maar smaakvolle tussendoortjes. Je denk er gelukkig niet over na, maar het is: Hap, slik en weg. Je vergeet dan dat het best wel even werk is om deze snacks te maken. De groenten schoonmaken en te snijden, de garnalen te hakken en dan ieder velletje vullen en rollen. Veel werk voor één zo'n rolletje.

Loempia's zijn er in verschillende varianten. Chinese loempia's zijn groter dan de Vietnamese variant en ook in de gebruikte vellen zit weer verschil. Overwegend worden de loempia's gefrituurd, maar er zijn ook varianten die rauw geserveerd worden. Loempia's behoren van oorsprong bij een Chinese traditie waarin de komst van de lente wordt gevierd. Vandaar dat je ook vaak de naam Spring Roll ziet. Een "Lente" snack dus. Zelf associeer ik deze snack met het voorjaar door het lente-uitje dat onderdeel is van de vele groenten die men kan gebruiken als vulling.

Vandaag heb ik deze heerlijke hapjes niet als snack gegeten maar als onderdeel van een Oosterse maaltijd. Eerst grote schaal met knapperig vers gefrituurde Spring rolls op tafel en daarna met een bord op schoot genieten van een goedgevulde bamischotel.



Spring rolls

Ingrediënten (20 stuks:

20 Spring roll vellen, ingevroren
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook
75 gram rundergehakt
50 gram roze garnalen
100 gram verse groenten (lente-uitje, gesneden wortel, rode peper)
2 eetlepels fijne doperwtjes uit blik
2 eetlepels Arachideolie
10 milliliter sesamolie
50 gram glasnoedels
15 milliliter sojasaus
2 theelepels vijfsterren poeder
Zoete chilisaus

Arachideolie om te frituren

Attributen:

Koksmes
Schone en vochtige theedoek
Een pan om te frituren
Keukenpapier

Bereiding van de vulling:

Ontdooi de spring roll vellen. Houd de vellen tot en tijdens de verwerking vochtig onder een schone vochtige theedoek. Dit voorkomt uitdroging en schuren van de vellen.

Week de glasnoedels 15 minuten in heet water. Laat ze uitlekken en knip de noedels in kleine stukjes.
Snijd de groenten in fijne stukjes. Hak de garnalen met behulp van een koksmes in stukjes.

Verhit de arachideolie in een ruime pan en fruit de ui totdat deze glazig zijn en pers de knoflook er boven uit.
Voeg het gehakt en de garnalen toe en roerbak totdat deze gaar zijn.
Voeg de groenten en de glasnoedels toe en roerbak totdat alles goed gemengd en gaar is.
Voeg tot slot de sojasaus, vijfsterren poeder en sesamolie toe.

Vouwen van de vellen:

Leg 1 eetlepel van het mengsel in het middel van een vel en vouw de onderste zijde over de vulling. Druk het mengsel aan en vouw vervolgens de linker en rechter zijden als bij een envelop naar het midden en rol door.

Frituren:

Frituur de Spring rolls met 3 tot 4 stuks tegelijk totdat deze knapperig zijn en goudbruin kleuren. Laat kort uitlekken op keukenpapier en serveer warm met de zoete chilisaus.

Smullen maar!