zaterdag 31 juli 2010

Frambozen-rodebessenjam


Al het fruit dat in de maanden juli en augustus vers te verkrijgen is; ik kan er geen genoeg van krijgen. Heerlijk vers uit het handje, over het dessert of om een jam te maken.

Vandaag heb ik een combinatie jam gemaakt. Deze past heel goed over een zelf gemaakte rijstpudding of een ouderwetse griesmeel- of rijstepap.

Deze jam heeft een prachtige kleur. Het fruit wordt nauwelijks gekookt en blijft daardoor nog wat heel. De rode bessen dienen als tegenwicht voor de zoete frambozen, wat volgens mij de allerbeste frambozenjam aller tijden oplevert.
De jam heb ik niet zo dik laten inkoken, want ik gebruik het meer als een saus dan als een jam. Hieronder staat wat je nodig hebt voor 5 potjes

Frambozen-rodebessenjam

Ingrediënten:

500 gram kristalsuiker
500 gram frambozen
200 gram rode bessen, gerist

Bereiding:

Strooi de suiker in een schaal en zet hem een halfuur in de oven op een zeer lage stand.

Steriliseer 5 potjes en de deksels in een grote pan met kokend water voor minimaal 15 minuten.

Kneus het fruit voorzichtig en verwarm ze in een steelpan op een laag vuur. Breng het fruit aan de kook en voeg de verwarmde suiker toe. Roer het geheel op laag vuur totdat de suiker opgelost is en kook het dan 3 tot 4 minuten op hoog vuur.

Schenk de jam in de nog warme gesteriliseerde potjes en sluit ze direct. Zet de potjes ongeveer 5 minuten onderste boven. Bewaar de potjes op een donkere, koele plaats. Na het openen in de koelkast bewaren.

Smullen maar!

donderdag 29 juli 2010

Tagliatelle met zalm op een bedje van gewokte spinazie



Als mijn inspiratie mij een beetje in de steek laat en ik weinig tijd en zin heb om te bedenken wat ik voor het avondeten op tafel zet, dan wijk ik nogal eens uit naar dit recept. Dit is de laatste weken met dat prachtige zomerweer diverse malen dan ook gebeurd. Makkelijk te maken, ook als je niet alle ingrediënten vers in huis hebt. De zalm kan uit een diepvriespakje komen en een blok ingevroren spinazie is altijd wel bij mij in de diepvrieskast te vinden. Op welke manier je dit recept uiteindelijk op tafel zet, het eindresultaat is altijd wel erg smakelijk.

Voor deze gelegenheid, het Food Blog Event juli 2010 Zalm, ben ik toch maar uitgegaan van alle verse benodigdheden. Graag wil ik een ieder laten mee genieten van mijn ‘geen inspiratie’ recept.

Tagliatelle met zalm op een bedje van gewokte spinazie

Ingrediënten:

1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook
1 eetlepel kappertjes
1 blikje tomatenpuree
Water
300 gram gerookte zalm, in blokjes gesneden
1 pakje Monchou
1 eetlepel Italiaanse kruiden
1 scheut witte wijn
Verse Tagliatelle (voor 2 personen)
600 gram verse jonge spinazie
1 eetlepel olijfolie
1 kleine rode ui
6 cherry tomaatjes
zout en peper naar smaak

Bereiding:

Fruit de uitjes met de knoflook zachtjes tot ze glazig zijn. Voeg dan de
tomatenpuree toe en laat dit even bakken.
Voeg wat water toe zodat het een saus wordt.
Voeg dan de zalmblokjes toe en roer het goed om.
Daarna de Monchou in brokken in de pan erbij doen en dit laten smelten.
Snufje zout en scheut witte wijn, kappertjes en Italiaanse kruiden erbij en
nog even goed doorverwarmen.

Ondertussen de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking koken.

Gewokte Spinazie:
Fruit de gesnipperde rode ui in de olijfolie. Als de ui glazig is voeg je de in kwarten gesneden cherry tomaatjes toe. Voeg vervolgens in kleine beetjes de spinazie toe. Roerbak tot de spinazie geslonken is. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer in een diep bord, eerst de tagliatelle, dan het bedje spinazie en vervolgens de zalm.

Smullen maar!

maandag 26 juli 2010

Kersenjam met Kirsch


Wat gisterenmiddag in eerste instantie een tevergeefs autoritje naar een kennis was, eindigde toch nog wonderbaarlijk goed. Tussen de landgoederen in Driebergen en Austerlitz passeerden wij enkele boomgaarden waar men kersen direct van de boom aan voorbijgangers verkocht. Ik hoefde mij niet tweemaal te bedenken, dus kocht ik 1,5 kilo kersen. Prachtige donkerrode, vol sap en heerlijk zoet. De eerste 250 gram kersen heb ik uit het handje verorberd, al denkende wat ik met mijn aankoop allemaal zou kunnen maken.

Vanmorgen vroeg alleen nog even naar de supermarkt gegaan om geleisuiker te kopen en daarna ben ik direct aan de slag gegaan om jam te maken. De potjes en deksels eerst goed uitgekookt, in de voorraadkast gekeken wat voor extra's ik nog toe kon voegen en dit is het resultaat. Ik heb als extra touch kersenlikeur toegevoegd, maar je kan ook Marasquin gebruiken, deze laatste had ik echter niet in mijn drankkast staan.

Kersenjam met Kirsch

Ingrediënten:

1250 gram kersen
500 gram geleisuiker
3 eetlepels kersenlikeur

Attributen:

4 jampotjes met deksel (goed gereinigd in de vaatwasmachine of uitgekookt voor minstens een kwartier)
1 theezeefje

Bereiding:

Spoel de kersen met koud water en laat uitlekken. Verwijder de steeltjes en ontpit de kersen.

Kneus een handjevol pitten en doe deze in een theezeefje. De pitten geven een lichte noten smaak aan de jam.

Meng de suiker door de kersen en doe alles in een grote pan (geen aluminium). Roer met een houten lepel en breng de kersen langzaam aan de kook. Hang het zeefje met de gekneusde pitten in de pan en laat 4 minuten koken.

Haal de pan van het vuur en voeg 3 eetlepels Kirsch (kersenlikeur) toe.

Vul de jampotjes en plaats de deksel. Zet de potjes omgekeerd op het aanrecht en laat minstens 5 minuten afkoelen.

Op een koele en donkere plek kunnen de potjes nog ongeveer een half jaar bewaard blijven.

Smullen maar!

zondag 11 juli 2010

Panini met gegrilde tomaat, bacon en cheddar kaas


Op zondag wil ik tussen de middag nog weleens een kop soep nemen. Maar met een temperatuur zoals vandaag komt dat niet in mij op.
Misschien een gebakken ei? Of een tosti?

Ik zocht iets met een beetje ‘pit’. Vandaar deze Panini. Eenvoudig te maken met een geweldige smaaksensatie. Een goed begin voor een warme zondagmiddag.

Panini gegrilde tomaat, bacon en cheddar

Ingrediënten:

4 Roma tomaten, gehalveerd in de lengte, pulp en zaden verwijderd
Olijfolie
Grof zeezout
Versgemalen zwarte peper
8 blaadjes basilicum , in dunne plakjes gesneden
1 eetlepel ongezouten boter , gesmolten
4 sneetjes zuurdesembrood
4 plakjes bacon, gegrilled
4 plakjes scherpe cheddar kaas

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Plaats de tomaten met de gesneden helft naar beneden in een braadslee en besmeer met olijfolie. Zet de braadslee in de oven. Laat ongeveer 10 tot 15 minuten in de oven totdat het velletje rimpelt en de tomaten zacht zijn. Haal de tomaten uit de oven en bestrooi met basilicum. Maakt op smaak met versgemalen peper en zout.

Verwarm een contactgrill.

Bestijk de boterhammen aan de buitenzijden met de gesmolten boter.

Bekleed een snee brood als volgt: twee plakjes bacon, twee gegrilde tomaten en 2 plakjes cheddar kaas en een snee brood als afsluiting.

Plaats de sandwiches in de grill voor 5 tot 7 minuten tot de kaas gesmolten is en het brood goudbruin geroosterd.

Dien onmiddellijk op.

Smullen maar!

maandag 5 juli 2010

Chicken Caesar salad




Op mijn IPhone staan diverse Apps welke ik met regelmaat en succes gebruik, zoals Bus, Trein, Buienrader en Verkeer. Sinds kort heb ik ook een 'App' van Jamie Oliver.
De App '20 minute meals'. Dat is best wel een leuke gadget met makkelijke recepten, gelardeerd met foto's en interessante tips op de wijze zoals je van hem verwachten kan. Eén van die recepten is Chicken Caesar salad. Over deze salade zegt Jamie: "You can't go wrong with this tasty classic".

Voor deze salade heb ik grotendeels Jamie Oliver gevolgd. Als extra heb ik tomaten (die moesten echt verwerkt worden) en kappertjes toegevoegd. De ciabatta is niet in de salade verwerkt, maar apart geserveerd. De sneetjes brood heb ik besmeerd met olijfolie en knoflook en in de oven krokant gebakken. Daarna is extra zeezout en Italiaanse kruiden erover gestrooid.

Het resultaat is zoals een gerecht van Jamie Oliver betaamd. Erg smakelijk.
Het recept heb ik wat aangepast en aangevuld. Een beetje van Jamie en een beetje van mezelf.

Chicken Caesar salad

Ingrediënten:

2 kippenfilets
125 gram magere spekblokjes
1/2 ciabatta brood
2 eetlepels Italiaanse kruiden
1/2 krop ijsbergsla
2 tomaten (Pomodori)
2 eetlepels kappertjes
2 teentjes knoflook
1 tinnetje gezouten ansjovis in olijfolie
1 limoen
1 eetlepel crème fraiche
75 gram Parmezaanse kaas
Olijfolie extra virgin
Olijfolie
Zeezout
Verse zwarte peper

Bereiding:

Zet een braadpad op een matig vuur. Snij de kippenfilets in reepjes. Doe in een grote kom een scheut olijfolie en wat zout en peper en meng de reepjes hierin.

Doe het kippenvlees en de spekblokjes in de hete pan en braad voor 10 minuten, roer af en toe door elkaar.

Verwarm de oven tot circa 180 graden (heteluchtover 165 graden). Snijd ondertussen het brood in plakjes, besmeer deze met olijfolie en wat geperste knoflook. Zet in de oven totdat het brood mooi goudbruin wordt. Zodra het brood de oven uitkomt, kunnen de Italiaanse kruiden, zeezout en peper erover gestrooid worden.

Snij de ijsbergsla, was deze schoon met voldoende koud water. Maak de sla droog. Voeg de schoongemaakte tomaten (verwijder de zaadjes en snijd in blokjes) en 2 eetlepels kappertjes toe. Zet weg tot later.

Ontdoe de knoflook van zijn schilletje, maak kleiner en meng deze met 6 ansjovisfilets. Voeg daarna de geschaafde schil van een limoen toe. Stamp deze ingediënten tot een pasta.

Pers de limoen. Doe het sap (= 1 deel) in een kleine kom en voeg 3 delen extra virgin olijfolie toe. Voeg de crème fraiche toe en de helft van de geschaafde Parmezaanse kaas. Daarna de pasta met knoflook en ansjovis toevoegen. Breng op smaak met zout en peper.

Doe het vleesmengsel in een grote slakom, meng de dressing er door. Voeg als laatste de ijsbergsla toe en meng voorzichtig.

Verdeel de salade over twee borden en schaaf de achtergebleven Parmezaanse kaas hierover. Serveer met de geroosterde ciabatta en decoreer met een ansjovisfilet.

Smullen maar!